Startsida Umeå kommun

Harstad

Harstad, Norge, är en av Umeå kommuns tre nordiska vänorter sedan 1953. Harstad ligger på Hinnöya, Norges största ö, och utgör en strategisk mittpunkt mellan Lofoten i väst, Narvik i öst och Tromsö i nord. Det är en nordnorsk kuststad med drygt 24 000 invånare. Staden har ett mångsidigt näringsliv. Förutom jordbruk och fiske finns stor livsmedelsindustri och mekaniska verkstäder, bland annat skeppsbyggeri. Staden är administrativt centrum för oljeverksamheten i och utanför Norge.

Harstad är en framträdande kulturstad. Här finns landsdelens största kulturhus och varje år i juni anordnas Festspelen i Nordnorge. En timmes båtfärd från Harstad ligger den historiska vikingaön Björköya. Trondenäs kyrka från 1250 är en av stadens turistattraktioner.

Samarbete med Harstad under 2014

Kommundirektören och fullmäktigeordföranden deltog vid invigningen av Kulturhuvudstadsåret i slutet av januari 2014 och vid det vänortsmöte som hölls mellan de nordiska kommunledningarna.

Logotyp Harstad kommune
Mer information

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.