Startsida Umeå kommun

Saskatoon

Saskatoon i Kanada är Umeå kommuns vänort sedan 1976. Staden är centralt belägen i provinsen Saskatchewan och är provinsens största stad med 261 000 invånare (2014). Saskatoon ligger på stranden av södra Saskatchewanfloden som passeras av sju broar inom stadens gränser. Platsen har varit bebodd i cirka 6000 år, men det var inte förrän sommaren 1883 som de första nybyggarna började komma. Stadsrättigheter erhölls 1903. Saskatoons namn har sitt ursprung i Cree-indianernas namn på en lokal bärsort.

I provinsen Saskatchewan växer hälften av Kanadas största exportgrödor: vete, havre, korn, råg, linfrö och raps. Genom att erbjuda olika tjänster och produkter till jordbrukssektorn har Saskatoon blivit ett centrum för denna marknad. Gruvnäringen är också en viktig del av ekonomin. Regionen är världens största exportör av uran och nästan två tredjedelar av världens pottaska (en oren form av kaliumkarbonat, används som gödningsmedel, rengöringsmedel och för glas- och färgtillverkning).

City of Saskatoon
Mer information

Saskatoons webbplats:
www.saskatoon.ca

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.