Startsida Umeå kommun

Würzburg

Würzburg i Tyskland är Umeå kommuns vänort sedan 1992. Würzburg har cirka 134 000 invånare (2013). Medelåldern är 41 år, vilket gör Würzburg till en av Tysklands "yngsta" städer. Würzburgs universitet grundades 1402 och har i dag mer än 20 000 studenter. Universitetet utmärker sig särskilt inom ämnesområdena medicin, biologi, fysik och psykologi.

Samarbetsprojekt med Würzburg under 2014

I regi av Cairo (Jugendkulturhaus i Würzburg) besöktes Umeå under en veckas tid i juni av unga konstnärer inom olika konstgenrer. Konstnärerna samarbetade och arbetade tillsammans med Umeå konstnärer och hade gemensamma uppträdanden på Klossen i Ålidhem och Verket i Umestan. Umeåkonstnärerna Skuggteatern, Trainspotters Random Bastards, Sebastian Mügge, My Sound of Silence fortsätter med utbyten även 2015.

Kören Voices från Würzburg deltog vid Umeå International Choir Festival och hade konserter med Umeå Rock och pop kör i Vasa kyrkan, i Sävar kyrka och en egen konsert i Lilla Galleriet i anslutning till vernissage av Würzburg konstnärers verk. Körsamarbetet med Umeå fortsätter även under 2015.

Grupp ”Subkutan” 5 kvinnliga konstnärer ställde ut i ”Lilla Galleriet” i samarbete med Umeå kommuns iternationella enhet och konstenheten i Umeå kommun.

Würzburg stads delegation – drygt 30 personer med Mayor Christian Schuchardt i spetsen besökte Umeå under juni. En informell ”Get together” hölls i Stadhuset vid ankomstkvällen och delegationen bjöds på ett varierat besöksprogram under hela vistelsen.

Dockteatern Hobbit från Würzburg var i Umeå under september. Tre föreställningar hölls under dagtid i Kulturcentrum för barn för skolklasser.

 Würzburg, logotyp
Mer information

Sidan har granskats 2016-10-25

Sidans kortadress: www.umea.se/wurzburg

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.