Startsida Umeå kommun

Allergi

Allergi är en obalans i immunförsvaret som gör att personer reagerar mot sådant som normalt inte skadar kroppen. Allergier kan yttra sig på olika sätt, allt från magont, utslag, hösnuva till anafylaxi i allvarliga fall.

De vanligaste ämnena som framkallar allergi, så kallade allergener, är pollen, mögel, kvalster, pälsdjur, insekter, läkemedel och en del livsmedel. Det är bra att veta att jordnötsallergi också är en luftburen allergi, vilket innebär att personer med denna typ av allergi kan få en anafylaktisk chock av att någon i närheten äter jordnötter, eller att det till exempel står en skål framme med jordnötter.

Anafylaxi kan även utlösas av insektsbett, läkemedel och andra livsmedel. När en person får en anafylaktisk chock är det väldigt viktigt att snabbt ringa 112 och att den drabbade personen tar sin adrenalinspruta omgående. Tecken på anafylaxi kan vara röda hudutslag, svullna läppar och ögonlock, svullnad i hals och tunga, andningssvårigheter, hög hjärtfrekvens och lågt blodtryck, yrsel, krampaktig magsmärta och förvirring.

Du kan underlätta genom att:

  • inte använda parfym eller rakvatten
  • tydligt deklarera innehållet när du bjuder på mat, fika och dryck
  • aldrig bjuda på något som innehåller någon form av nötter
  • välja bort kända allergiframkallande växter inomhus
  • inte röka när du bär dina arbetskläder och se till att de är rena från djurhår
  • inte ha möten utomhus eller fönster öppna i en möteslokal under pollensäsongen, personer med svår pollenallergi kan ha svårt att vistas utomhus under vår och sommar.
Kontakt

Elisabeth Nilsson
vik. tillgänglighetsstrateg
090-16 16 04
elisabeth.nilsson.2@umea.se

Ann-Margrethe Iseklint
folkhälsostrateg
090-16 16 80
ann-margrethe.e.iseklint@umea.se

Är något fel?

Saknar du någon diagnos? Tycker du något är fel? Beskriver vi din funktionsnedsättning på ett konstigt sätt?

Hör av dig till oss!

Det här är en levande sida som vi gärna uppdaterar ofta. Har du synpunkter så skicka dem till elisabeth.nilsson.2@umea.se.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.