Startsida Umeå kommun

Cerebral Pares, CP-skada

Vid cerebral pares, som oftast kallas CP, är rörelseförmågan påverkad. CP beror på att hjärnan har fått en skada någon gång innan två års ålder.

CP innebär att en eller flera muskler inte riktigt fungerar som vanligt. Det kan innebära allt från knappt märkbara besvär till att stora rörelsesvårigheter. CP delas in i olika grupper. Vid spastisk CP, som är vanligast, är vissa muskler spända och kan inte slappna av.

Vid andra typer av CP är det vanligt med ofrivilliga rörelser i hela kroppen eller svårigheter med balans och samordning av rörelser. Perosner som har CP kan även ha andra besvär som också beror på att hjärnan inte fungerar som vanligt. Exempel på det är epilepsi, nedsatt syn eller hörsel, talsvårigheter, lindrigare nedsättningar av uppmärksamhet, minne och koncentration. En del som har CP har också en utvecklingsstörning, men de flesta har ingen nedsatt intellektuell förmåga. 

Du kan underlätta genom att:

  • ha mötet på en plats som är tillgänglig för rullstol/permobil, tänk på att det ska finnas ramp, dörröppnare, hiss, tillgång till anpassad toalett och handikapparkering
  • se till så att hissen klarar totalvikten och att dörröppningarna är nog breda, om personen sitter i en permobil
  • inte stressa igenom mötet utan ge en person med talsvårigheter tid att prata i sitt tempo
  • erbjuda dig att mejla en sammanfattning av vad ni kom fram till på mötet, det är ofta svårt för personer med spasticitet att skriva.
Kontakt

Elisabeth Nilsson
vik. tillgänglighetsstrateg
090-16 16 04
elisabeth.nilsson.2@umea.se

Ann-Margrethe Iseklint
folkhälsostrateg
090-16 16 80
ann-margrethe.e.iseklint@umea.se

Är något fel?

Saknar du någon diagnos? Tycker du något är fel? Beskriver vi din funktionsnedsättning på ett konstigt sätt?

Hör av dig till oss!

Det här är en levande sida som vi gärna uppdaterar ofta. Har du synpunkter så skicka dem till elisabeth.nilsson.2@umea.se.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.