Startsida Umeå kommun

Epilepsi

Epilepsi kan uppstå när som helst i livet. Det kan bero på en medfödd benägenhet eller på en skada. Det finns minst 60 000 personer i Sverige som har epilepsi.

Epileptiska anfall orsakas av övergående störningar i hjärnans nervceller, följden blir ett epileptiskt anfall. Anfallen ser olika ut beroende på vilken del av hjärnan som påverkas. Ett epileptiskt anfall kan vara allt från ett större anfall då personen får kramp och ramlar omkull till mindre frånvaroattacker. Se efter om epilepsisymbolen (ett tänt ljus) finns på personens kläder eller halsband.

Du kan underlätta genom att:

  • se till att en person som vaknar upp efter ett anfall omringas av en lugn miljö, ordna helst så att bara en person finns i rummet.

Om personen får ett större anfall:

  • Försök inte stoppa anfallet på något sätt.
  • Se till att andningsvägarna är fria.
  • Stoppa inte in något i personens mun.
  • Ta bort farliga saker kring personen.
  • När anfallet gått över är det viktigt med en lugn miljö. Om anfallet inte har gått över efter fem minuter behövs akut sjukhusvård, ring 112.

Kontakt

Elisabeth Nilsson
vik. tillgänglighetsstrateg
090-16 16 04
elisabeth.nilsson.2@umea.se

Ann-Margrethe Iseklint
folkhälsostrateg
090-16 16 80
ann-margrethe.e.iseklint@umea.se

Är något fel?

Saknar du någon diagnos? Tycker du något är fel? Beskriver vi din funktionsnedsättning på ett konstigt sätt?

Hör av dig till oss!

Det här är en levande sida som vi gärna uppdaterar ofta. Har du synpunkter så skicka dem till elisabeth.nilsson.2@umea.se.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.