Startsida Umeå kommun

Tourettes Syndrom

Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som visar sig genom upprepande reflexliknande rörelser och läten som kallas tics. Tourettes förekommer ofta kombinerat med andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Det är vanligt att symtom för till exempel ADHD eller OCD visar sig först och att de drabbade även lider av dyslexi, ångest eller depression. Många förknippar Tourettes med fula ord och socialt opassande kommentarer. Denna typ av tourettes heter koprolali.

Den har en fysisk motsvarighet som heter kopropraxia, som visar sig genom obscena gester. Men, långt ifrån alla med tourettes utvecklar dessa former. De som drabbas av denna typ av tourettes mår ofta väldigt dåligt psykiskt.

Du kan underlätta genom att:

  • lyssna på det personen säger mellan ticsen
  • ge personen den tid hen behöver, stress har negativ effekt
  • låta bli att reagera på sina egna eller andras tics, de blir ofta värre om de uppmärksammas.

Kontakt

Elisabeth Nilsson
vik. tillgänglighetsstrateg
090-16 16 04
elisabeth.nilsson.2@umea.se

Ann-Margrethe Iseklint
folkhälsostrateg
090-16 16 80
ann-margrethe.e.iseklint@umea.se

Är något fel?

Saknar du någon diagnos? Tycker du något är fel? Beskriver vi din funktionsnedsättning på ett konstigt sätt?

Hör av dig till oss!

Det här är en levande sida som vi gärna uppdaterar ofta. Har du synpunkter så skicka dem till elisabeth.nilsson.2@umea.se.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.