Startsida Umeå kommun

Donald Forssten

Ungdomskonsulenten Donald Forssten fick i juni 2004 utmärkelsen Kommunala handikapprådets goda exempel. Donald fick utmärkelsen eftersom han, tillsammans med sina kolleger på Mariehemsgården, har integrerat ungdomar med funktionshinder i den ordinarie verksamheten. Han menar att det är viktigt att inte göra skillnad på ungdomarna.
 

Motiveringen löd:

"Donald Forssten har med stor entusiasm integrerat ungdomar med funktionshinder i den ordinarie verksamheten på Mariehemsgården. Mariehemsgården har tack vare Donalds insatser blivit en populär och jämställd mötesplats där alla ungdomar får möjlighet att växa och utvecklas tillsammans. Donald Forssten är en förebild i arbetet med att synliggöra funktionshindrade ungdomar och motverka fördomar om människor med funktionshinder."

Integreringen fortsätter


  


Integreringsarbetet med funktionshindrade ungdomar på Mariehemsgården tilldelas nu medel i budgeten. Från och med januari 2005 har man fått medel för personal som ska jobba med detta för en tid motsvarande 38 veckor.
 
Donald förklarar:
- Varje måndag har vi öppen verksamhet. Mer specifikt har vi speciella arrangemang som "Sikta mot stjärnorna" och skoterverksamhet. Just "Sikta mot stjärnorna", som anordnas en gång per termin, har blivit väldigt lyckat. Deltagarna sjunger på riktigt och det är alltid fullsatt. Juryn är mycket seriös och deltagarna går verkligen in för det hela.
 
Mariehemsgården har ca 30-40 ungdomar med funktionshinder varje kväll. När man startade satsningen var där ca 20 ungdomar per kväll. I princip är det lika mycket tjejer som killar som kommer dit.
 
- Nya ungdomar hittar hit hela tiden och nyrekryteringen sker utan att vi på gården aktivt behöver locka dem, berättar Donald. Man hör helt enkelt via familj och kompisar om denna mötesplats. Många kommer dessutom tillbaka till fritidsgården när man passerat ungdomsstadiet för att hälsa på. Detta visar hur viktig denna verksamhet är.
 
En annan verksamhet som Mariehemsgården varit med och startat är fotboll för utvecklingsstörda ungdomar. Det är ett samarbete mellan Mariehems SK och Mariehemsgården och rör ungdomar i åldrarna 13 - 20 år. Fotboll har tidigare inte funnits organiserat i större utsträckning för denna grupp, men initiativet har resulterat i ett seriespel för dessa ungdomar.
 
Donald avslutar:

- Det går att anordna precis samma sak för dessa ungdomar som för andra. Det gäller bara att sluta tänka på ett visst sätt. På sikt kan vi se hur viktigt detta faktiskt är!

Bild på Donald Forssten
Donald Forssten. Månadens goda exempel juni 2004.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.