Startsida Umeå kommun

Appar och andra mobila tjänster

Umeå kommuns grafiska profil är ett ramverk för vår visuella identitet. Ramverket innehåller inte alla tillämpningar, men pekar ut grafiska element och hur de kan appliceras.

När det gäller formgivning av appar och mobila gränssnitt finns det en principiell bas, men inte färdiga tillämpningar, eftersom funktionaliteten och graden av anpassning i de mobila gränssnitten inte enkelt kan förutsägas. Därför ska varje apputveckling ske efter kontakt med kommunikationsenheten och upphandlad reklambyrå för att säkerställa att den grafiska profilen följs. På sikt kommer ett bibliotek av korrekta app-designexempel att byggas upp.

Tydlig koppling till Umeå kommun

Gärna via en logotyp på en splash-screen och gärna via logotyp eller som textavsändare på underliggande sidor.

Profilfärger och profiltypsnitt

Enligt den grafiska profilen för webb.

Ikonprinciper

Vi arbetar med vår dekorbakgrund och ikoner som symboliserar funktionaliteten. Tjänsten/appen har alltid funktionsnamn, exempelvis Felanmälan, Protokoll eller Kalender.

Umeå kommuns huvudappikon har grön dekorbakgrund med negativ logotyp.

Funktionsappar har en liten logotyp i hörnet. Den är läsbar, men det är egentligen inte nödvändigt, utan det vi är ute efter är visuell igenkänning. Namnet, exempelvis "Återvinning", står under ikonen.

Följ vedertagna designprinciper

Följ vedertagna designprinciper: webbriktlinjer.se/appar

Stäm av med kommunikationsenheten

Många appar/mobiltjänster skiljer sig åt i funktionalitet. Gör därför avstämningen av de grafiska principerna tidigt i utvecklingsprocessen.

Kontakt

Saknar du något i Umeå kommuns grafiska profil eller har du frågor?

Kontakta kommunikationsenheten

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.