Startsida Umeå kommun

Illustration: Elisabeth Widmark

K.A.O.S. – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

På lördag 16 juni öppnar utställningen K.A.O.S. – Kvinnor, Aktivism och Organisering av Samhällen 1789–1914. En utställning där kvinnor är i centrum för olika händelser i Europa under tiden mellan franska revolutionen till första världskriget. Åren innan kvinnor fick rösträtt i många länder.

Utställningen har flera delar. En historisk del, med spännande händelser och personliga öden. Den berättar om en tid av våldsamt motstånd och revolutioner, innan länder som Tyskland, Frankrike och England blev demokratier. En tid där dörrar både öppnades och stängdes för kvinnor.

I utställningen finns en spelplan, Konflikt utan knuff, inspirerad av filosofen Chantal Mouffes bok Om det politiska, som vill inspirera till politiska samtal. I utställningen finns även Nora, en av 1800-talets kanske mest kända fiktiva personer, från Henrik Ibsens pjäs Ett dockhem.

På öppningsdagen har museet öppet 10.00–15.00 och bjuder på bubbel och snacks. Kom och upplev utställningen, spela Konflikt utan knuff och väv i rummets väv!

Välkommen!

Kontakt

Maria Hedberg
kommunikatör
Kvinnohistoriskt museum
Umeå kommun
090-16 33 62
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Mer information

Läs mer på www.kvinnohistoriskt.se

Visningar

Lördagar (från 8 juli)
12.00 svenska
13.00 engelska

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.