Startsida Umeå kommun

Gestaltning av nya biblioteksbussen, enligt skiss av Anneli Furmark. Färdigt resultat kan skilja sig från skissen.

Konstnären Anneli Furmark gestaltar ny biblioteksbuss

Umeå kommuns nya biblioteksbuss håller på att färdigställas och en av de delar som återstår är bussens exteriöra gestaltning. Flertalet utvalda konstnärer var intresserade av uppdraget men det står nu klart att det blir konstnären Anneli Furmark som får uppdraget. Anneli Furmark har arbetat som bildkonstnär i över 20 år och har en idé om en bokbuss med ett landskap likt Röbäcksslätten som befolkas av olika figurer.

– Det känns bra att vi kommer allt närmare en färdig biblioteksbuss. En god gestaltning bidrar till att bussen upplevs som något mer än bara ett fordon. Ett besök av biblioteksbussen ska vara en upplevelse som inspirerar till läsning, idéer och nyfikenhet. Det kommer att bli spännande att se resultatet när Anneli Furmark tar sina skisser i A4-format vidare till en stor buss, säger Tomas Wennström (S), kulturnämndens ordförande.

Anneli Furmark skriver i sin skissbeskrivning att hon kommer att utgå från det landskap hon har omkring sig, Röbäcksslätten, där hon har utsikten från sitt ateljéfönster. Slätten kommer att befolkas av figurer från olika böcker, TV-serier och filmer men även av författare och personer från det riktiga livet. Alla kommer vara tecknade som djur. Något som konstnären själv menar ger en större frihet.

– Idén om att berätta om människor som djur är en gammal och välkänd företeelse, från Aisopos fabler till Kalla Anka och Klas Katt. Djuren ger större frihet vad gäller porträttlikhet, ålder, genus och etnicitet. Att få uppdraget att gestalta Umeå kommuns nya biblioteksbuss känns jätteroligt och som en spännande utmaning för mig, säger Anneli Furmark.

Den nya bussen byggs av företaget Kiitokori i Finland. Den beräknas vara helt klar och börja användas innan sommaren.

Om konstnären

Anneli Furmark har varit verksam som bildkonstnär sedan 1997 och som serieskapare sedan år 2000. I hennes arbete förenar hon sitt intresse för teckning, måleri och bildberättande med intresse för text och litteratur. Furmark har gett ut åtta serieböcker och arbetar på den nionde, samt länge medverkat i tidskrifter och dagspress. Hon arbetar parallellt med måleri, oftast på papper, och visar regelbundet teckning och måleri på utställningar.

Val av konstnär 

En direktupphandling gjordes med sex inbjudna konstnärer. Två av dessa gick vidare till skissinlämning. Urvalet har gjorts av personer med olika kompetens inom kulturverksamheten och slutgiltigt beslut har fattats av kulturnämnden.

Fakta om biblioteksbussen

Busssen kör till de områden i kommunen där det är långt till ett vanligt bibliotek. Bussen besöker skolor, förskolor, dagbarnvårdare, fritidshem och bostadsområden. Biblioteksbussen stannar till vid 137 hållplatser från Ansmark till Överboda. Alla är välkomna att låna på alla hållplatser och under 2017 gjordes 111 427 utlån.

Kontakt

Tomas Wennström (S)
ordförande
kulturnämnden
070-326 76 27
tomas.wennstrom@umea.se

Eva Westman Modig (M)
vice ordförande
kulturnämnden
070-562 78 60 eva.westman.modig@umea.se

Moa Krestesen
konstintendent
Kultur, Umeå kommun
070-6112267
moa.krestesen@umea.se

Anneli Furmark
konstnär
070-343 28 03

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.