Startsida Umeå kommun

Motion för seniorer i friidrottshallen på Nolia

Nu har du som är 65 år eller äldre möjlighet att motionera på tisdagar i friidrottshallen på Nolia i Umeå. Deltagandet är kostnadsfritt och på plats finns ledare som inspirerar och hjälper till att anpassa rörelser efter behov.

Kyla och halka kan vara ett hinder för många att ta sig ut och röra på sig under hösten och vintern. Friidrottshallen ett bra alternativ där man kan röra sig med eller utan gånghjälpmedel i behaglig temperatur.

– Fall för äldre orsakar tyvärr mycket onödigt lidande för den som drabbas. Dessutom medför fall stora samhällskostnader med den eftervård som krävs. Den här satsningen är fallprevention med fysisk aktivitet men bidrar inte minst till ökat välmående, säger Jonna Kling Segrén, friskvårdssamordnare, Umeå kommun.

Träffar varje tisdag

Tisdagar från och med 19 september till 12 december har den som är 65 år eller äldre möjlighet att motionera mellan klockan 11–12 i friidrottshallen på Nolia i Umeå. Deltagandet är kostnadsfritt och kräver ingen föranmälan.

– Träning är bra för hela kroppen och knoppen. Det hjälper dig att behålla och förbättra din balans, styrka och kondition. Vilket också gör att risken för fall minskar. En stark kropp gör vardagen lättare och det höjer livskvaliteten, säger Stina Hildingsson, gruppträningsansvarig, Korpen Umeå.

Anpassat efter förmåga

Friidrottshallen på Nolia erbjuder möjligheter att röra på sig efter sin förmåga, med eller utan hjälpmedel. Man kan gå eller springa på löparbanor och prova på olika friidrottsgrenar. Det skapar även tillfälle att träffa nya människor. På plats finns ledare som hjälper en att komma igång efter förmåga, dagsform och träningsvana.

– Kom och möts, oavsett om du vill delta i aktiviteten eller bara titta på första gången, uppmanar Cecilia Edström hälsoutvecklare, Västerbottens läns landsting.

En satsning för dig som senior

Att erbjuda seniorer en ett brett utbud på träningsaktiviteter är en del av Umeå kommuns satsning på att öka den fysiska aktiviteten hos personer som är 65 år och äldre. Fram till september 2017 erbjöds bland annat gratis inträde till bad och träning för personer 80 år och äldre.

Arrangemanget sker i samarbete mellan Umeå kommun, Korpen Umeå och Västerbottens läns landsting samt friidrottsföreningarna Jalles TC, Sandviks IK, Umedalens IF.

Kontakt

Jonna Kling Segrén
friskvårdssamordnare
Umeå kommun
070-579 55 55
mejl

Cecilia Edstöm
hälsoutvecklare
Västerbottens läns landsting
070-270 04 52
mejl

Stina Hildingsson, gruppträningsansvarig
Korpen Umeå
090- 77 83 93
mejl

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.