Startsida Umeå kommun

Umeå högt upp när svenska idrottsstäder rankas

Varje år rankar tidningen Sport & Affärer Sveriges kommuner för att få fram en lista över de främsta idrottskommunerna. I årets rankning klättrar Umeå från nionde till åttonde plats.

Sport & Affärer är en oberoende affärstidning på nätet som ska fungera som en länk mellan idrott, näringsliv och samhälle. Årligen tar tidningen fram en lista med de 25 främsta idrottskommunerna analyserade utifrån ett tjugotal kriterier. I år hamnade Umeå på plats åtta av Sveriges främsta idrottskommuner.

I sin motivering skriver Sport & Affärer att Umeå har ett bra breddstöd till ungdomsidrotten och bra tillgång till träningsanläggningar. Umeå har också ett mycket stort antal idrottsföreningar i förhållande till folkmängden, och Umeå är en mycket stark elitidrottskommun med 17 lag i de högsta serierna, 13 SM-vinnare och lika många idrottspersoner med landslagsuppdrag under 2016.

I övrigt lyfts friluftsanläggningarna för motionsidrott fram och samarbetet med Umeå universitet som har en av världens starkaste miljöer inom idrottsforskning.

Tidigare i år hamnade Umeå på femte plats när SVT rankade Sveriges idrottsstäder. Även i den rankningen var det bredden och spridningen av toppidrott som imponerade på juryn.

Kontakt

Stefan Hildingsson 
fritidschef 
Umeå kommun 
070-343 26 80 
mejl

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.