Startsida Umeå kommun

Umeå näst bästa idrottsstaden 2017

Priset Sveriges bästa idrottsstad delas sedan 2011 ut av SVT Sport i samband med SM-veckan. I årets omröstning knep Umeå en fantastisk andraplats. Etta blev Jönköping.

Grundkravet för att vara med i omröstningen är att staden ska ha minst fyra lag eller föreningar på elitnivå i någon av 24 specifika sporter. I år klarade totalt 37 kommuner kriteriet. Juryns motto är ”prestation efter population”.

Umeå har många idrottare och föreningar som utmärkt sig under året. Bland annat Udominate Basket som tog SM-silver efter att ha vunnit alla seriespelsmatcher, IKSU:s damlag i innebandy som vann ännu ett SM-guld, och fotbollsspelaren Emma Berglund som var med och tog OS-silver 2016. SVT:s jury noterar att Umeå presterar mycket starkt i förhållande till folkmängd och att staden dessutom har bland de allra mest idrottsaktiva invånarna i Sverige.

– Det är väldigt kul att satsningarna på idrotten i Umeå bär frukt och uppmärksammas nationellt. Att vi har både elitidrottare i världsklass och ett brett föreningsliv är något att vara stolta över och hitta inspiration i för framtida satsningar, säger Ari Leinonen (S), ordförande fritidsnämnden, Umeå kommun.

Även 2012 blev Umeå tvåa, då efter Göteborg. 2016 blev Umeå femma.

Kontakt

Stefan Hildingsson
fritidschef
Umeå kommun
090-16 16 08
070-34 32 680
mejl

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.