Startsida Umeå kommun
Ragnhild Haarstad

Ragnhild Haarstad. Foto: Kjell Johansson.

Upphovsmannen är en kvinna, ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Upphovsmannen är en kvinna är en utställning om tre pressfotografer - Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad. Genom deras fotografier får vi ta del av presshistoria, kvinnohistoria och svensk samhällshistoria under 1900-talet.

Vernissage

Välkommen på vernissage lördag 11 november klockan 13!

Maria Perstedt, museichef hälsar välkommen. Åsa Adolfsson, utställningsproducent presenterar utställningen. Arianna Bommarco, curator berättar om arbetet och leder ett samtal med pressfotografen Ragnhild Haarstad om yrket nu och då. Vernissagen avslutas med att Amanda Lindberg spelar några låtar. Amanda Lindberg är en av Umeås nya, spännande musiker som älskar reverb och snart släpper sitt debutalbum. Under vernissagen bjuder vi på något läskande!

Om utställningen

11 november 2017–13 maj 2018

Fotograf var ett kvinnoyrke under 1800-talet. Men när fotografiet i
början av 1900-talet tog plats i den tryckta pressen förändrades yrket.
Antalet kvinnor som fotograferade minskade och det nya yrket
pressfotograf skrevs in i historien som ett yrke för män.
 
En gammal resväska med fotografier och tidningsurklipp kom under arbetet med utställningen att hjälpa till att förändra bilden av pressfotografen i början på 1900-talet. I den fanns material från Alma Haag, en av Sveriges första pressfotografer. Haags berättelse blev startpunkt för både utställningen och berättelsen om pressfotografin ur ett kvinnohistoriskt perspektiv.
Haags yrkesliv tillsammans med Ellen Dahlbergs och Ragnhild Haarstads spänner över nästan hundra år av pressfotografi. Om historien hade skrivits annorlunda, hur hade vi tänkt om yrket idag?
 
Upphovsmannen är en kvinna är producerad av Arianna Bommarco och Bettina Pehrsson för Marabouparken.

Kontakt

Maria Hedberg
kommunikatör
Kvinnohistoriskt museum
090-16 33 62
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Mer information

Läs mer om utställningen på Kvinnohistoriskt museums webb

www.kvinnohistoriskt.se

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.