Startsida Umeå kommun

Föreningsbrev 10 - 2016

Utökad service för låstaggar

Om du bokat en lokal hos Umeå kommuns lokalbokning behöver du en låstagg för att komma in i lokalen. Från och med 1 december ska du vända dig till receptionen på Umeå Energi Arena Vatten där du kan hämta den under ordinarie öppettider.

Vi vet att Umeås föreningsliv är som mest aktivt utanför kontorstid. Umeå Energi Arena har öppet både på kvällar och helger och genom att flytta utlämningen av låstaggar dit kan vi bättre möte upp behov från föreningar och andra som bokar lokaler.

Taggen kostar 50 kronor och vi vill att du betalar med kort, vi accepterar de flesta varianterna av kort.

Sedan tidgare kan du hämta ut taggar till loklar i Sävar, Hörnefors och Holmsund på Sävar simhall, Vallabadet och Storsjöhallen.

Ny perosnal på föreningsbyrån

Sofie Wennberg är ny på föreningsbyrån och kommer från och med nu att jobba 25 % med inkluderingsstöd och stöd till handikappföreningar.

Hon har lång erfarenhet av att jobba i föreningslivet och har i 10 år drivit en idrottsförening i Umeå. Sofie har tidigare jobbat i ett arvsfondsprojekt för ungdomar med funktionsnedsättning och har erfarenhet av styrelsearbete i ett handikappförbund.

Ta gärna kontakt med Sofie om du har funderingar på hur din förening kan bli bättre på att jobba med inkluderingsfrågor.

Aktuellt om bidrag från Umeå kommun

Saknar din förening pengar?

Ett flertal föreningar (främst idrottsföreningar) som sökt lokalt aktivitetsstöd för våren 2016 har ännu inte fått sina pengar. Detta beror på att

 • Föreningen inte laddat ner sina årsmöteshandlingar i systemet ApN. Detta är en ny rutin som infördes 1 januari 2016. Mer info hittar ni här.
 • Föreningen har inte uppdaterat föreningens uppgifter i Umeå kommuns föreningsregister.

Är du en av dessa föreningar som saknar utbetalningen av ert lokala aktivitetsstöd kan det vara så att ni glömt/missat att göra ett eller båda av dessa steg. Behöver ni hjälp eller support går det bra att vända sig till

Outi.krekula@umea.se Idrottsföreningar

Sara.nordstrom@umea.se övriga ungdoms föreningar

Sök internationellt ungdomsutbyte!

Föreningar med ungdomsverksamhet kan söka bidrag för internationellt utbyte. Genom utbyte får ungdomar möjlighet att knyta kontakter i världen och lära sig mer om andra länder och kulturer. Utbyten ger möjlighet att skapa förståelse för andra människor, andra tankesätt och andra levnadsvillkor.

Bidrag ges till internationella ungdomsutbyten mellan föreningar och deltagarna ska vara i åldrarna 7-25 år. Det ska finnas en tydlig dimension av interkulturellt utbyte och ett ömsesidigt deltagande av alla parter i utbytet i både planering och genomförande. Stöd ges t.ex. inte till studieresor eller träningsläger.

Målsättningen med stödet är:

 • att stimulera föreningar till internationellt samarbete
 • att underlätta för ungdomar att delta i internationella utbyten
 • att stimulera internationell förståelse och tolerans

Ansökan görs på särskild blankett i Umeå kommuns blankettbank. Ta gärna kontakt med oss om du har en idé som du vill diskutera. Föreningsbyrån kan ge råd och stöd inför ansökan.

Projektstöd mångfald

Alla människor har rätt till en aktiv fritid. Just nu finns det 300 000 kr extra att söka till nya projekt med fokus på mångfald.

Syftet med stödet är att stötta föreningar som vill få med nya målgrupper i sin verksamhet.

Ansökan görs via blanketten "Projektstöd" som finns i Umeå kommuns blankettbank.

Läs mer på: 
www.umea.se/projektstodmangfald

Ta gärna kontakt med Föreningsbyrån om du har frågor eller funderingar kring stödet.

Sök stöd till projekt

Projektstöden finns till för att ge föreningar möjlighet till att jobba med utvecklingsfrågor och tillfälliga insatser inom olika områden.

Projektstödet har fyra inriktningar:

 • Tillfälliga kulturarrangemang - för föreningar som vill genomföra kulturarrangemang som både lockar mycket människor men som också riktar sig till smalare genrer.
 • Ungdom - till projekt som fokuserar på nytänkande idéer kring hur föreningsaktiviteter för barn och unga kan utvecklas.
 • Mångfald - till föreningar som vill integrera underrepresenterade grupper i sin verksamhet.
 • Folkhälsa - till projekt och insatser som främjar folkhälsa

Alla ideella föreningar som är registrerade i Umeå kommuns föreningsregister kan söka stöd

Ta gärna kontakt med Föreningsbyrån om du har en projektidé som du vill diskutera. Föreningsbyrån kan ge tips och råd kring hur du ska tänka kring ansökan.

Öppen scen på Väven

 

Vävens koncept "fri spelning på fri scen" i caféet vid älven går in på sin femte säsong och vi har nu glädjen att bjuda in alla Umeås musik- och dansgrupper till en ny omgång Öppen scen våren 2017!

Öppen scens upplägg ser ut som följer:

 • Som artist/grupp lånar man gratis vår caféscen mot att arrangemanget är publikt och har fri entré. Vid dansarrangemang får man själv stå för eventuell ommöblering i caféet.
 • Ni svarar för egen ljudteknik, men man kan också hyra Vävens mobila ljudutrustning mot en mindre avgift.
 • Tisdagar kl 18.00 och söndagar kl 15.00 är våra vanliga Öppen scen-tider. Andra dagar och tider kan bli aktuella, utifrån era särskilda önskemål och vad som i övrigt händer på Väven.
 • Programmets längd bör lämpligen vara 1 timme, då caféet Fika! normalt stänger kl 19 på vardagar kl 16 på helgdagar.
 • Programmet annonseras på Vävens hemsida och digitala skärmar samt i Allt om Västerbotten, förutsatt att vi i god tid får en kort text + en högupplöst bild från er.
 • Ni ansvarar för all marknadsföring som sker utanför Väven och i sociala medier, där det tydligt ska framgå att Umeå kommun är arrangör.
 • Vid konkurrens om tider prioriterar vi grupper och artister som inte tidigare inte varit på Öppen scen.

Vill Ni vara med på Öppen scen våren 2017?

Välj ut en tisdag eller söndag under våren (januari-juni) och hör av er till Helge von Bahr, Kulturs programavdelning på Väven helge.von.bahr@umea.se.

Välkomna så klart också med dina/era frågor!

Hyr lokaler förmånligt i Väven

I Väven har föreningar som är registrerade i Umeå kommuns föreningsregister föreningspriser. Väven erbjuder även lokaler till ett förmånligare timpris 150 kr exklusive moms, vardagar efter kl. 17:00 samt lördag och söndag till föreningar och studieförbund. Det är lokaler som är lämpliga för möten och kurser

Konferenspaket för föreningar i Väven

I Väven finns det även möjlighet för föreningar att boka konferenspaket/mötespaket. I paketet ingår lokal med befintlig teknik, skrivmateriel, trådlöst internet, samt fika eller lunch beroende vilket paket ni väljer. Här finns mer information om paketen: http://www.vaven.se/sve/boka-lokaler-i-vaven/

Kontakta bokningen i Väven via bokning.vaven@umea.se för frågor gällande bokning av lokalerna. Eller skicka in en bokningsförfrågan till http://www.vaven.se/sve/boka-lokaler-i-vaven/formular-lokalbokning.html

Sök bidrag till din förening

Genom föreningsbyrån kan du söka bidrag till din föreningsverksamhet. Vilka bidrag som finns att söka och vad som gäller för att du ska kunna söka dem kan du läsa mer om på våra bidragssidor.

Höstens bidragstider

 • Stöd till orienteringskartor
  1 december

 • Bygdemedel
  31 januari
  Söks hos Länsstyrelsen

 • Projektstöd Ungdom
  Löpande

 • Projektstöd Mångfald
  Löpande

 • Projektstöd Folkhälsa
  Löpande

 • Projektstöd Tillfälligt kulturarrangemang
  Löpande

 • Internationellt ungdomsutbyte Löpande

 • Inkluderingsstöd
  Löpande

 • Idrottsarrangemang av rikskaraktär
  Löpande

 • Inkluderingsbidrag
  Löpande

 • Insatser för utsatta EU-medborgare
  Löpande

Hur ansöker du?

Alla ansökningar görs via Umeå kommuns digitala blankettbank på www.umea.se/blanketter.

Vilka bidragsregler gäller?

Läs mer om vilka bidragsregler som gäller.

För mer information, kontakta:
Föreningsbyrån
Umeå kommun
fritid.bidrag@umea.se
090-16 10 00 (växel)

eller läs mer på www.umea.se/foreningsliv

Facebook logotyp

Gilla oss på Facebook

Visst vet du om att föreningsbyrån har en Facebook-sida?

På Facebook lägger vi upp matnyttiga tips, påminnelser om bidragstider och annat smått och gott som vi vill dela med Umeås föreningar.

Gilla oss på Facebook.

Ett stort och varmt tack!

Arrangörsgruppen bakom Umegration Umeås forum för integration – som arrangerades den 19 oktober på Väven vill rikta ett stort och varmt tack till alla deltagande föreningar! Vi uppskattade att ni verkligen tog er tid och lade ned ett engagemang på att finnas tillgängliga på mingelytan som utställare, delaktiga i pep talks eller som aktiva besökare.

För er som vill läsa mera om dokumentationen av forumet, gå gärna in på vår hemsida: www.umea.se/umegration

Bocka redan nu av datumet för vårens forum onsdagen den 29 mars. Hoppas att ni har möjlighet att medverka och därmed bidra till utvecklingen av integrationsarbetet i Umeå!

Laga mat med din förening på Väven

Kick-off, kalas, events, matkurser, kompisgäng, avtackning, föreningsträff med mat och mycket mer. Det är några förslag på vad du kan göra i Vävens fina Matverkstad på plan 4 med utsikt över älven. Här finns ett fullt utrustat kök för 20 personer. Hyr för minst tre timmar dagtid, kvällstid eller helger.

Föreningar och privatpersoner: 150 kr/timme + moms.
Kommersiella verksamheter: 210 kr/ timme + moms.

För bokning kontakta
Helge von Bahr
090-16 33 67, 070-341 13 84
Mejl: bokning.vaven@umea.se

Läs mer om Matverkstaden på vaven.se: http://www.vaven.se/sve/boka-lokaler-i-vaven/umgas-matverkstad.html

Ladda ner fritidsappen!

Fritidsappen innehåller information om fritidsanläggningar i Umeå kommun med omnejd. Här hittar du allt från pulkabackar och skidspår på vintern till mysiga grillplatser och sköna sandstränder på sommaren. Oavsett om du är sugen på att prova på parkour, spela frisbeegolf eller vandra i naturen så hittar du det du söker i Fritidsappen.

För vissa skidspår, badplatser och andra anläggningar kan du även prenumerera på statusuppdateringar för att alltid kunna hålla dig ajour om när spåren är dragna eller aktuell badtemperatur i havet.

Installera Fritidsappen nu och upptäck äventyret och nya smultronställen!

Ladda ner fritidsappen från AppStore

Ladda ner fritidsappen från Google Play

Vad tycker du?

"Tyck om din fritid" finns till för att du ska kunna lämna in dina synpunkter, förslag, klagomål och idéer som rör vår verksamhet.

Var med och påverka - din åsikt är viktig. Dina synpunkter och förslag är oerhört viktiga för oss för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet på ett sätt som stämmer överens med dina och din förenings önskemål.

Lämna dina synpunkter och läs mer på www.umea.se/tyckomdinfritid

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.