Startsida Umeå kommun

Föreningsbrev 1 - 2017

Umegration kommer tillbaka - Save the date!
Onsdag 29 mars kl. 13.00–17.00 på Väven

Efter höstens välbesökta Umegration – Umeås forum för integration – blickar vi framåt till vårens forum!

Forumet erbjuder möjligheter till erfarenhetsutbyte, nätverksskapande mingel och inspirerande föreläsare.

Som vanligt lyfter forumet fram aktörer från det civila samhället och bjuder på intressanta peptalks med föreningsrepresentanter som med deras engagemang gör skillnad.

I februari kommer programmet att släppas och då är ni varmt välkomna att anmäla er till en inspirerande och lärorik eftermiddag!

Läs mer på www.umea.se/umegration

Taxorna för lokaler och anläggningar höjs

För att Umeås föreningar ska slippa höga hyreshöjningar vart fjärde år beslutade fritidsnämnden under 2014 att taxorna för att hyra Umeå kommun lokaler och anläggningar årligen ska höjas med start 2017. Det handlar om en, så kallad, indexuppräkning som i år är 2,85%. Höjningen av taxorna gäller för utomhusanläggningar från och den 1 januari och för inomhusanläggningar 1 juli 2017. Undantaget är utomhusanläggningar för vinteraktiviteter, som isbanor och skidspår, där taxorna höjs först 1 juli.

Läs mer om bokning av lokaler och anläggningar.

Aktuellt om bidrag från Umeå kommun

Dags att söka kommunalt aktivitetsstöd

Den 25 februari är sista datum för att ansöka om aktivitetsbidrag för höstens aktiviteter. Aktivitetsbidrag ges till föreningar som bedriver barn och ungdomsaktiviteter.

För att få bidrag ska aktiviteterna registreras i ApN och sedan ska föreningen ansöka om bidrag genom att skicka in en periodrapport till kommunen. Det är bara rollen föreningsadministratör i ApN som kan skicka in periodrapporten.

Har du funderingar om ansökan och hur du gör för att skicka in periodrapporten? Läs mer och få instruktioner i manualen på nätet. Här finns också korta filmer som visar hur det går till att använda ApN.

Läs ApN manualen

Extra pengar för kulturaktiviteter i stads- och kommundelar

Under 2017 har kulturnämnden avsatt extra medel för kulturaktiviteter främst i stads- och kommundelar. Syftet med satsningen är att skapa möjligheter för att skapa och ta del av kultur på andra platser än centrala Umeå.

Bidraget söks via blanketten för ansökan om tillfälligt kulturarrangemang och handläggs löpande under året.

Har du koll på det kommunala aktivitetsstödet?

Föreningsbyrån erbjuder två infotillfällen om aktivitetsstöd från Umeå kommun. Kvällen är indelad i två delar. Under första delen går vi igenom nyheter och förändringar i aktivitetskort på nätet.

Under den andra delen berättar vi om Umeå kommuns regelverk samt hur aktivitetsstödet fungerar för dig som är ny i din förening eller för dig som representerar en förening som vill söka aktivitetsstödet för första gången. Du kan också ställa frågor och få hjälp med annat som rör Aktivitetskort på nätet.

 

 • Torsdagen den 9 februari, klockan 19:00-20:30 Nolia idrottscentrum, Piruetten.
 • Måndagen den 13 mars, klockan 19:00-20:30 Nolia idrottscentrum, Piruetten.

Anmäl deltagare och datum senast den 7 februari till outi.krekula@umea.se

Vi bjuder på vegetariskt fika, ange specialkost. Varmt välkommen!

Nominera till rese- och kulturstipendium 2016

Varje år delar Kulturnämnden ut två rese- och kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, musik och litteratur.

Nu har du möjlighet att nominera de du tycker är värda att få lite extra uppskattning.

Nomineringstiden är 1-28 februari.

Läs mer om hur du nominerar här.

Är ni uppdaterade?

Har ni haft årsmöte? Glöm inte att ändra kontaktuppgifter i föreningsregistret. Alla föreningar ska logga in varje år för att ändra eller godkänna uppgifterna om föreningen.

Vi på Föreningsbyrån behöver ett register med aktuella uppgifter för att bidragsbesked, fakturor och information ska skickas till rätt person. Det är också viktigt att vi har rätt kontonummer för föreningar som får bidrag från kommunen. Föreningar som inte uppdaterat sina uppgifter på två år raderas ur registret. Vi kommer inte heller att betala ut några bidrag förrän föreningen uppdaterat sina uppgifter i registret.

umea.se/foreningsregister

Dags att söka lokalbidrag

Lokalstödet finns till för att tillgodose föreningarnas behov av lokaler för ungdomsverksamhet. Lokalstöd kan sökas både för föreningens egna lokaler samt för lokaler som hyrs för att ha ungdomsverksamhet i.

Ansökan ska göras senast 31 mars.

Ansökan om bidraget görs via aktivitetskort på nätet (ApN). Ansökan görs av föreningens administratör i ApN under menyvalet Bidragsansökan.

Läs mer om lokalstödet och ApN

Visa upp din förening gratis i Väven.

Har din förening aktiviteter som kan visas upp i en öppen miljö där det strömmar många människor? Då är Kommunhörnan, innanför Vävens ingång från Storgatan, rätt plats. Ett exempel är Schackklubben Rockaden som regelbundet bjuder in till spel där. Kommunhörnan är också ett bra ställe för att informera om din förening och attrahera nya medlemmar.

Är du intresserad kan du mejla ditt önskemål till: bokning.vaven@umea.se

Umeå <3 Finland 2017

Umeå kommun kultur uppmärksammar Finlands jubileumsår - hundra år av självständighet - genom att bjuda på hundra små och större kulturupplevelser under 2017. Hundra kulturprogram för att lära känna och bilda oss alla om Finland och för att tillsammans fira våra grannar.

Har ni som förening några idéer eller tips som ni vill genomföra eller som vi kan samarbeta kring – kontakta oss på Väven: helge.von.bahr@umea.se eller madelene.edlund@umea.se alternativt ta kontakt med ert närmaste bibliotek!

För mer information och inspiration – se även www.umea.se/finland100

Sök bidrag till din förening

Genom föreningsbyrån kan du söka bidrag till din föreningsverksamhet. Vilka bidrag som finns att söka och vad som gäller för att du ska kunna söka dem kan du läsa mer om på våra bidragssidor.

Vårens bidragstider

 • Aktivitetsbidrag till allmänna ungdoms-föreningar
  25 februari

 • Aktivitetsbidrag till idrottsföreningar
  25 februari

 • Finska Kulturpotten
  28 februari och 30 april

 • Lokalbidrag ungdomsverksamhet
  15 mars, OBS! ansökan görs via ApN

 • Stöd till pensionärsföreningar
  1 mars

 • Handikappföreningar verksamhetsbidrag
  1 april, OBS! aktiviteter ska vara inrapporterade och godkända i ApN senast 25 februari

 • Etniska föreningar
  1 april

 • Stöd till samlingslokaler
  30 april

 • Inkluderingsbidrag
  Löpande ansökning

Hur ansöker du?

Alla ansökningar görs via Umeå kommuns digitala blankettbank på www.umea.se/blanketter.

Vilka bidragsregler gäller?

Läs mer om vilka bidragsregler som gäller.

För mer information, kontakta:
Föreningsbyrån
090-16 10 00 (växel) fritid.bidrag@umea.se

eller läs mer på www.umea.se/foreningsliv

Gilla oss på Facebook

Visst vet du om att föreningsbyrån har en Facebook-sida?

På Facebook lägger vi upp matnyttiga tips, påminnelser om bidragstider och annat smått och gott som vi vill dela med Umeås föreningar.

Gilla oss på Facebook.

Bidragsträff med MUCF

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor arrangerar bidragsträffar i Umeå 16 februari.

På träffarna kommer handla om de olika projektbidragen, vad man bör tänka på som sökande och annan information som kan vara relevant för er, oavsett om ni har fått ett avslag eller ett bifall på er ansökan.

Det finns också möjlighet till erfarenhetsutbyte.

Det finns ett begränsat antal platser.

Läs mer och anmäl dig här

APN ersätter appar med en mobilwebb

Det är nu enklare att registrera aktiviteter i din mobila enhet. Genom att gå in på https://aktivitetskort.se/m så får du samma funktionalitet som apparna tidigare har erbjudit.

Apparna kommer att finnas kvar för er som är nöjda och använder dessa i dag, men det sker inget löpande underhåll av dessa. Om du har upplevt problem med din app rekommenderar vi registrering via det mobila webbgränssnittet istället.

Hur mår tonåringarna i Umeå?

Vill du och din förening veta mer om unga och deras livsvillkor så finns en stor undersökning som ni kan ta del av. Alla högstadie- och gymnasieelever har fått svara på frågor om fritid, hälsa, delaktighet m.m.

Antingen kan ni komma in på fritidskontoret och hämta en tryckt rapport eller så kan ni hämta resultatet digitalt på vår hemsida.

Vad tycker du?

"Tyck om din fritid" finns till för att du ska kunna lämna in dina synpunkter, förslag, klagomål och idéer som rör vår verksamhet.

Var med och påverka - din åsikt är viktig. Dina synpunkter och förslag är oerhört viktiga för oss för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet på ett sätt som stämmer överens med dina och din förenings önskemål.

Lämna dina synpunkter och läs mer på www.umea.se/tyckomdinfritid

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.