Startsida Umeå kommun
Fiske i Umeå

Fiske i Umeå

Här samlar vi information om fiske i Umeå kommun. Här kan du hitta svaren på när, var och hur du kan fiska. Flera av våra föreningar säljer också fiskekort online. Besök: www.fiskekort.se/umea eller www.ifiske.se för att köpa kort.

I Umeå kommun finns ett stort utbud av fiskemöjligheter, oavsett om du som nybörjare ska sätta din första mask på en krok eller om du som rutinerad fiskare söker nya utmaningar. Umeås fiske har någonting för alla. 

Fiske som utmanar

För dig som är sportfiskare är Umeå en mycket bra utgångspunkt. Här kan du, på ett relativt begränsat geografiskt område, hitta utmaningar i både älv, å, sjö och hav.

Älven är hjärtat

Älven är hjärtat i Umeås fiskeliv. Här simmar det årligen förbi mängder med laxar som färdas upp mot Vindelälven för lek. Specimenmetarna brukar också uppskatta de stora idarna och braxnarna i de lugnflytande partierna av älven.

Åar och sjöar

I de mindre åarna, som Hörneån och Sävarån, kan du hitta både havsöring och lake som blir mycket stora. De stora sjöarna är vanligtvis givmilda med abborfångsten såväl på sommaren som under vintern.

Kust och hav

I kustområdena, speciellt i fjärdarna, hittar du ett av Sveriges bästa fiske efter storvuxna gäddor. Kusten erbjuder även ett attraktivt pimpelfiske under våren på både sik och abborre och har du tur kan du även hitta kustharren.

Praktiska förberedelser

Kom ihåg att fiskekort krävs för de allra flesta områden, förutom vissa avsnitt av älven och i kustområdena. Våra redskapsbutiker är välvilliga, kunniga och delar gärna med sig av den senaste informationen om fisket och gällande regler.

Har du tips vad som kan/bör utvecklas för fisket i kommunen så tveka inte att höra av dig till oss. Vi har många projekt på gång som kommer att förenkla möjligheterna för dig att kunna fiska samt flera miljöförbättringsåtgärder i våra vattendrag.

Isfiske

Läs mer om fisketips

Kontakt

Erik Spade
fiskerikonsulent
Umeå kommun
090-16 16 49
070-320 09 35
erik.spade@umea.se

Rickleån

Samrådsunderlag (pdf)

Bilaga 1 (pdf, 4,4 MB)

Bilaga 2 (pdf)

Bilaga 3 (pdf, 10,5 MB)

Mer information

Fiskeområden och gränser i Umeå- och Vindelälven

Vindelälvsfiske

Umeå kommuns fiskevatten

Fiskeredskapshandlare
och fiskekort

Blixt Sport

Fiskecenter Umeå

Jaktia Umeå

Allemansrätten och fiske

Varken jakt eller fiske ingår i allemansrätten. Men allemansrätten har ändå stor betydelse för både jakt och fritidsfiske, eftersom de hör till våra vanligaste fritidsaktiviteter. Omkring en miljon svenskar fiskar på sin fritid.

Allemansrätten och fiske
(www.naturvardsverket.se)

Webbkamera vid laxtrappa

Fiskvandring i laxtrappan vid Stornorrfors (www.fiskevatten.vattenfall.se)

Filmer om fiske

Sidan har granskats 2018-07-12

Sidans kortadress: www.umea.se/fiske

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.