Startsida Umeå kommun

Katarina in Blue, 2016. Cooper & Gorfer. Bilden är beskuren.

Utställningen "Interruptions" öppnar på Kvinnohistoriskt museum

Den uppmärksammade utställningen Interruptions öppnar lördag 17 juni på Kvinnohistoriskt museum i Umeå. Det är en fotografisk utställning med porträtt av kvinnor i Sápmi, om deras berättelser, drömmar och arv av konstnärsduon Cooper & Gorfer, producerad i samverkan med Konstmuseet i Norr, Kiruna. 

Vernissage på lördag

Välkommen på vernissage lördag 17 juni, klockan 13, med inledning av museichef Maria Perstedt. Maria Ragnestam från Konstmuseet i Norr, Kiruna berättar om fotografierna och samarbetet med konstnärerna.

Sara Ajnnak ger oss ett smakprov av musikföreställningen Sjávuoste Buökttiet Revolution of silence, där hon delar med sig av sin familjs historia. Föreställningen är filmatiserad av dokumentärfilmaren Oskar Östergren och ljudsatt av musikproducenten Fred Endresen. Sara Ajnnak tar oss med på en resa i efterdyningarna av koloniseringens framfart i Sápmi. 

Om utställningen

Interruptions är en fotografisk utställning med porträtt av kvinnor i Sápmi, om deras berättelser, drömmar och arv av konstnärsduon Cooper & Gorfer, producerad i samverkan med Konstmuseet i Norr, Kiruna. Cooper & Gorfers tillsynes stillsamma porträtt formas med fotografiet som utgångspunkt i de många lager av detaljer som utgör verken. Verken låter betraktaren ta del av historieskrivningar som sträcker sig bortom en första anblick och berättar något om det outtalade i bilden.

Cooper & Gorfer består av konstnärerna Sarah Cooper (USA, 1974) och Nina Gorfer (Österrike 1979). Cooper & Gorfer, vars samarbete startade 2006, lever och arbetar i Göteborg och Berlin. Deras arbete innefattar tydliga referenser till konsthistoria, myter och kulturarv.

Utställningen visas till 15 oktober 2017.

Cooper & Gorfers verk har visats i flera soloutställningar både nationellt och internationellt. De har även publicerat böcker som till exempel Interruptions (Thames & Hudson) till denna utställning.

Kontakt

Maria Hedberg
kommunikatör
Kvinnohistoriskt museum
Umeå kommun
090-16 33 62
070-390 11 78
mejl

Mer information

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.