Startsida Umeå kommun

Fristad för författare och kulturövare

Umeå kommun är sedan september 2016 medlem i det internationella fristadsnätverket International Cities of Refuge Network (ICORN). I september 2017 tog Umeå emot bokhandlaren, musikern och musikläraren Basim Ahmed Jamal, från Irak, som fristadsperson.

Basim lämnade sin hemstad Mosul efter att ha blivit fängslad och misshandlad av IS på grund av sitt yrke och sin sysselsättning. Fristadsprogrammet innebär att Basim erbjuds ett stipendium, ett tryggt boende samt kontakt med nätverk inom kulturen. Syftet är att Basim fritt ska kunna arbeta inom sitt konstområde.

Under tiden i Umeå är det Basims förhoppning att ta upp sin musikaliska karriär. Basim hoppas också kunna forska, skriva och översätta böcker om arabisk musik. Basim har sällskap av sin hustru, Rihab Hussein Ali Alsaigh, författare och poet.

Sedan början av 1990-talet har enskilda städer runtom i Europa beslutat att bli fristäder åt förföljda författare. Ett tjugotal städer i Europa, samt Mexico City har samlats i det internationella nätverket ICORN – International Cities Of Refuge Network.

Kontakt

Leif Mårtensson
ledningskoordinator
Umeå kommun
Kultur
090-16 33 52
070-556 16 49
leif.martensson@umea.se

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.