Startsida Umeå kommun

Vill du bli volontär?

Som volontär i Frivilligcentralen bestämmer du  själv hur mycket du vill ställa upp och engagera dig. Bara någon timma i veckan kan göra stor nytta. Den stunden kan betyda mycket för dem som inte har någon annan.

Att vara volontär handlar om att hjälpa och stödja andra praktiskt och mänskligt till ömsesidig glädje. Du väljer själv vilka uppgifter du vill ta på dig. Att vara volontär innebär att du också få mycket tillbaka.

Som volontär har du erlagt tystnadsförsäkran vad gäller den enskildes personliga förhållanden.

Kostnadsersättning utgår för busskort, resor med egen bil samt telefonsamtal inom uppdraget.

Innan du åtar dig ett uppdrag får du delta i informations- och utbildningsträffar. Volontärerna inbjuds till gruppträffar med handledning och föreläsningar i aktuella ämnen.

Vad kan en volontär hjälpa till med?

  • Besök: Ett vanligt önskemål är besök för att umgås eller kanske ta en promenad tillsammans.
  • Sällskap/följeslagare: Sällskap vid besök på sjukhus, shopping, kyrkobesök, kulturarrangemang etc.
  • Stöd för den som vårdar anhörig hemma: En volontär kan hjälpa till om du behöver gå hemifrån en stund för att till exempel uträtta ärenden.
  • Hemmafixare: Volontären utför enklare sysslor som exempelvis byta gardiner eller glödlampor, montera en brandvarnare eller ta ned saker från höga skåp.
  • Gruppaktiviteter på äldreboenden: Volontären hjälper till med till exempel högläsning, musik, promenader, pratstunder etc.
  • Extramor- eller farföräldrar: för barnfamiljer som saknar den äldre generationen i sin vardag kan volontärer engagera sig som extra mormor, morfar, farfar eller farmor.


Är du intresserad? Kontakta oss!

Volontärkafé

Frivilligcentralen ordnar volontärkafé för volontärer och intresserade.

Kontakt

Frivilligcentralen
Storgatan 76
903 363 Umeå
090-77 72 15
mejl

Frivilligcentralens uppdragsförmedling:
Telefontid: måndag–fredag, klockan 10–12

För övriga frågor, vänd dig till:

UllaBritt Kullh
Verksamhetsledare
Frivilligcentralen
090-16 21 51
mejl

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.