Startsida Umeå kommun

Parcykel möjliggör cykelturer för boende på Tegs äldrecenter

En specialanpassad parcykel på ska göra det möjligt med cykelturer för boende på Tegs äldrecenter tillsammans med personal eller anhöriga. Cykeln har precis anlänt och det finns redan ett intresse av att få använda den.

Med hjälp av Elsa Lundbergs stiftelse, Svenska kyrkan och Demensföreningen i Umeå som bidragsgivare har Tegs äldrecenter fått möjlighet att köpa in en parcykel.

­– För många äldre är det länge sedan de satt på en cykel. Nu finns möjligheten för dem att göra utflykter på cykel, känna vinden i håret igen och kanske uppleva minnen från cykelturer som de har gjort tidigare i livet, säger Mona Bosson, enhetschef Tegs äldrecenter, Umeå kommun.

Specialanpassad parcykel

Parcykeln har sittplatser för två personer och är utrustad med elhjälpsmotor. En av platserna är till för en förare som sköter bromsar, växling och styrning. Pedaler finns i anslutning till båda platserna, och du kan välja att frikoppla passagerarens pedaler. Insteget är lågt och passagerarsätet är vridbart, vilket gör det lätt att kliva på cykeln.

– Umeå är en cykelstad och vi har många fina och tillgängliga cykelvägar runt omkring oss. Parcykeln gör det möjligt med cykelutflykter till några av Umeås vackra grönområden. Samtidigt får cyklisterna rörelse, frisk luft och en trevlig stund tillsammans, säger Mona Bosson.

Mona Bosson, enhetschef på Tegs äldrecenter och Martin Lundström, volontär på Tegs äldrecenter, tar sig en tur med den nya parcykeln.

Mona Bosson, enhetschef på Tegs äldrecenter och Martin Lundström, volontär på Tegs äldrecenter, tar sig en tur med den nya parcykeln.

Kontakt

Mona Bosson
enhetschef
Tegs äldrecenter
Umeå kommun
mejl

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.