En kris är en reaktion som man har när det händer något hemskt i livet. Man kan få en kris när till exempel om någon dör, om du är med om en olycka, upplever en katastrof eller något annat som du inte var beredd på. Att vara i en kris betyder inte att du är sjuk, utan det är ett naturligt sätt att hantera känslor, även om det kan vara jobbigt med en kris.
Oftast får man en kris när något plötsligt och oväntat har hänt, till exempel när någon har blivit sjuk eller dött, dina föräldrar ska skilja sig, eller om du har varit med om en olycka eller våld. Då har du inte fått tid att förbereda dig för händelsen och den kommer som ett slag i ansiktet.
Du kan också få en kris när du är mitt emellan ungdom och vuxen. Då kanske du tycker det är svårt att förstå vem du är, vem du vill vara eller vem du kommer att bli. Det kallas för en utvecklingskris.
En kris består av fyra faser och de är chock, reaktion, bearbetning och nyorientering. Det är olika för alla hur långa faserna är.
Chockfasen
När något hemskt har hänt kan du få en känsla av overklighet. Du kanske tänker att det som har hänt inte är sant och du förnekar dina känslor av smärta och ångest.
Reaktionsfasen
Till slut kommer känslorna i kapp dig och du kommer att reagera på det som har hänt. Det betyder att du har börjat släppa in verkligheten lite mer. Då kan det komma frågor ”varför hände det just mig?”. Du kan också känna dig förtvivlad av saknad, sorg eller ledsamhet.
Bearbetningsfasen
Efter ett tag kommer du att börja förstå det som hände och då kan du sakta börja se framåt i livet igen. I den här fasen brukar känslan av förtvivlan bli mindre och man börjar känna sig lite gladare, även om man fortfarande sörjer.
Nyorienteringsfasen – att leva vidare
Den här fasen tar aldrig slut, utan nu har sorgen minskat och du kan skratta och tycka om saker igen. Händelsen lever kvar som ett minne inom dig, men nu kan du hantera händelsen och leva som vanligt.
Det kan vara jobbigt att gå igenom en kris, men det brukar gå bra så länge du har stöd från familj och vänner, även om det kanske inte känns så när du är mitt i den. Ibland kan man behöva mer professionell hjälp för att orka ta itu med det som hänt.
Källor: 1177.se, umo.se
Vänd dig i första hand till den verksamhet som står överst i listan:
Socialtjänstens mottagningenhet
Elevhälsa inom fristående skola, se skolans webbplats
Förskolor och skolor (oavsett huvudman)
Om akut hjälp behövs:
Att hamna i kris (1177.se)
Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.