Startsida Umeå kommun

Skilsmässa

Många ungdomar går igenom att deras föräldrar skiljer sig. Det kan vara jobbigt, men meningen med en skilsmässa är att din och din familjs situation ska bli bättre. Ofta blir det bra, även om det inte känns så just nu och det kan ta tid.

Det är aldrig ditt fel

Det är vanligt att känna skuld över att föräldrarna skiljer sig. Du kanske tänker att det är ditt fel för att du har varit jobbig eller så, men det är aldrig sant. Det är aldrig ditt fel att föräldrarna skiljer sig, utan det är föräldrarnas ansvar att se till att ditt liv blir så bra som möjligt.

Skilsmässor kan se olika ut

Skilsmässor kan se olika ut och man kan känna alla möjliga känslor under tiden. Till exempel kan du känna oro, ilska, lättnad eller sorg.

Ibland bråkar föräldrarna mycket innan skilsmässan och det kan kännas jobbigt. Men samtidigt kanske du tycker att det känns bra att de skiljer sig, så du kan få lugn och ro.

Ibland bråkar föräldrarna inte alls och då kanske du tycker att det är svårt att förstå varför de ändå måste skilja sig.

Oavsett hur en skilsmässa ser ut och oavsett hur du känner, är den menad för att det ska bli bättre för dig. Ibland blir det mycket bättre också. Du kanske får mer tid med föräldrarna, fler vuxna som bryr sig om dig eller bonussyskon som du tycker om.

Det kan kännas bättre om du pratar med någon

Det kan vara bra att prata med någon om du känner dig ensam med dina problem.

Du kan till exempel prata med dina föräldrar en i taget och fråga vad som händer. Det kan bli lättare för dig att hantera skilsmässan om du förstår varför de ska skilja sig.

Du kan också prata med en kompis, kompisens förälder eller en släkting som du litar på. Det kan kännas lättare när du får prata om saker som du grubblar på.

Om du mår väldigt dåligt kan det vara bra att prata med någon som jobbar med barn och unga som mår dåligt. Då kan du vända dig till skolkuratorn på den skola du går på eller kontakta ungdomshälsan 090-785 89 01 om du vill boka tid eller bara prata av dig.

Källa UMO.se

Hit kan du vända dig

Vänd dig till någon i första hand till den verksamhet som står överst i listan:

Skolor i Umeå (oavsett huvudman)

Elevhälsan inom kommunala skolor

Elevhälsan inom fristående skolor, se skolans webbplats

Ungdomshälsan

Stödgrupp 7-13 år


Om akut hjälp behövs:

Vänd dig hit när det är akut

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.