Startsida Umeå kommun

Alkohol

Inför riskhelger tar UmeBrå initiativ till olika insatser mot langning av alkohol tillsammans med polisen och socialtjänstens fältgrupp.

Tänk om

Vid ledigheter och storhelger ökar risken för att ungdomar ska dricka alkohol. Därför riktar många kommuner extra strålkastarljus på frågan om tonåringar och alkohol för att skapa engagemang, inte minst hos föräldrar. Om du som förälder säger tydligt nej till att ge din yngre tonåring alkohol, blir det dessutom lättare för äldre syskon och kompisar att göra detsamma. Just pojkvänner/flickvänner, kompisar och deras syskon är nämligen den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

Visste du att…

Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar dricka vid tidigare ålder och dricker mer än dem som inte fått smaka på alkohol hemma.

Tips till föräldrar:

1. Låt inte minderåriga smaka på alkohol oavsett mängd och om du är närvarande eller ej.

2. Enas om vad som gäller kring alkohol inom familjen och med andra föräldrar. Gemensamma regler är lättare att hålla.

3. Äldre kompisar är de som oftast förser tonåringar med alkohol. Prata med din tonårings äldre syskon och kompisar om vad som är okej eller inte i er familj. De flesta ungdomar avstår från att dricka om de inte får alkoholen från någon de känner.

Allt färre tonåringar får alkohol i glaset av sina föräldrar

En undersökning som genomförts av Norstat på uppdrag av Folkhälsomyndigheten visar att drygt åtta av tio föräldrar inte låter sina tonåringar smaka på alkohol när de firar in det nya året tillsammans.

– Detta är mycket glädjande eftersom det visar att de allra flesta föräldrar idag är medvetna hur deras inställning påverkar tonåringens eget förhållande till alkohol, säger Anna Jansson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Kontakt

Seth Åberg
processledare
ANDT-samordnare
UmeBrå
090-16 11 96
070-253 58 15
mejl

Mer information

Andelen tonåringar som bjuds på alkohol av sina föräldrar minskar stadigt. För tio år sedan uppgav mer än hälften av niondeklassarna att de blivit bjudna på alkohol hemma av sina föräldrar. Idag säger en av fyra 16-åringar att föräldrarna låtit dem smaka på alkohol. (källa: CAN, 2015)

Läs mer på TänkOm.nu

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.