Startsida Umeå kommun
Resande, illustration

Hur reser vi i Umeå om trettio år?

Välkommen till mötesplatsen Gröna vagnen 19–21 september. Under transportkonferensen CIVITAS förvandlas torget utanför Umeå Folkets Hus till en mötesplats och ett diskussionsforum för både konferensdeltagare och Umeåbor.

Delta i intressanta och brännande samtal om hur ett snabbt växande Umeå ska möta utmaningar som klimatförändringar, luftföroreningar och trängsel.

Onsdag–fredag, 19–21 september 2018
Umeå Folkets Hus, torget utanför

Program

Varje dag kan du tävla om hållbara resor genom att dela med dig av ditt bästa utflyktstips. Du kan vinna resor med pod-taxi, tåg och buss.

Vi vill också gärna veta vad du tycker är viktigast för att Umeå ska utvecklas till en stad för hållbara resor och transporter. Varje dag arrangerar vi även lunchsamtal med intressanta frågeställningar:

  • Hur möter en snabbt växande stad behoven av hållbar mobilitet? Samtalet hålls på engelska.
  • Umeås plats i världen – hur påverkar det resandet? Paneldebatt med Visit Umeås Cecilia Berglund, Trafikverkets Stefan Karlsson och Bo Lindgren från Umeå Airport.
  • Bilens roll i en stad för hållbara resor. Paneldebatt med Karin Isaksson, teknisk chef på Umeå kommun, Fredrik Forsell från Umeå lokaltrafik och Elin Pietroni från kommunala parkeringsbolaget Upab.

Under lunchsamtalen bjuder vi de 25 första på en macka och kaffe. Ingen anmälan krävs. Detaljerat program hittar du här nedanför.

Hela programmet som pdf

Onsdag 19 september

Tid

Aktivitet

09.00–17.30

Expo: Umeå kommuns arbete för en hållbar stad

Umeå kommun arbetar kontinuerligt för att nå målet om en hållbar stadsutveckling. Vi visar upp exempel på vad som pågår.

09.00–17.30

Expo: Ladda bilen med el

Prata el-bilar och fordonsladdning med Umeå kommuns energi- och klimatrådgivare! Ställ frågor eller berätta om dina erfarenheter och ge förslag som kan göra Umeå till en stad för el-bilar.

Alla barn får prova på en miniel-bil!

12.45–13.30

Samtal: Umeå – mer hållbart resande (Engelska)

Samtal om framtidens hållbara mobilitet. Hur reser vi om trettio år i Umeå? Ta del av exempel på hur en kommun med snabbt växande befolkning möter utmaningarna och delta i ett samtal om hur Umeå ska planera för en hållbar utveckling.

I samtalet deltar stadsarkitekt Tomas Strömberg, samhällsplanerare Pernilla Helmersson, strategisk utvecklare Albert Edman samt projektledare Anna Gemzell. Samtalet är en del av programmet för den europeiska konferensen CIVITAS Forum och hålls därför på engelska. Lunchmacka till de 25 första. Kaffe till alla!

Torsdag 20 september

Tid

Aktivitet

09.00–12.00

Expo: Umeå kommuns arbete för en hållbar stad

Umeå kommun jobbar kontinuerligt för att nå målet om en hållbar stadsutveckling. Vi visar upp exempel på vad som pågår.

12.15–13.00

Samtal: Umeås plats i världen

Välkommen till samtal om framtidens hållbara mobilitet. Umeås plats i världen – vad innebär det för resandet? Kom och ta del av samtalet mellan flygplatschef BO Lindgren vid Swedavia Umeå Airport, Cecilia Berglund från Visit Umeå samt Stefan Karlsson, strategiska planerare på Trafikverket Region Nord. Samtalet leds av Ola Nordebo. Lunchmacka till de 25 första. Kaffe till alla!

13.00–17.30

Expo: Så utvecklar vi kollektivtrafiken i Umeå

Umeå är en kommun som växer och kollektivtrafiken med den. Ta del av planerna när det gäller kollektivtrafikens utveckling. På plats finns representanter för Umeå lokaltrafik Ultra.

13.00–15.00

Expo: Umeås grönaste åkeri

Owen Laws driver logistikföretaget Move By Bike med sin el-assisterade lastcykel. Kom och titta på cykeln och hör Owen berätta hur den brukar användas.

14.00–14.20

 

Föredrag: Möjligheter med cykellogistik

Owen Laws från Move By Bike talar om cykellogistikens stora potential med goda exempel från USA, Europa och Sverige.

15.00–17.00

Expo: Ett nytt sätt att åka taxi

Med Ume Eco Ride vill Hanna Sinaie Johansson vara en del i omställningen till ett mer hållbart resande. Kom och titta på och provsitt hennes eldrivna mopedtaxi.

Fredag 21 september

Tid

Aktivitet

09.00–17.30

Expo: Mobility justice – tillgänglig design i kollektivtrafiken

Hur kan kollektivtrafiken designas så att den blir attraktiv för fler och tillgänglig för alla? Se resultatet av ett samarbete mellan Rise, Designhögskolan i Umeå, Umeå kommun och Umeås lokaltrafik, Ultra.

09.00–12.00

Expo: Så utvecklar vi kollektivtrafiken i Umeå

Umeå är en kommun som växer och kollektivtrafiken med den. Ta del av planerna kring kollektivtrafikens utveckling. På plats finns representanter för Umeå lokaltrafik Ultra.

12.15–13.00

Samtal: Bilens roll i en stad för hållbara resor

Välkommen till samtal om framtidens hållbara mobilitet. Bilens roll i en stad för hållbara resor– hur hänger det ihop? Kom och ta del av samtalet mellan Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef Umeå kommun, Karin Isaksson, teknisk chef Umeå kommun och Elin Pietroni, vd Upab. Samtalet leds av Ola Nordebo. Lunchmacka till de 25 första. Kaffe till alla!

13.15–13.45

 

Samtal: Nya generationen resor och transporter i Umeå (Engelska)

Hur innovation och samarbeten kan utveckla framtidens transportsystem i våra städer. Medverkar gör Jeroen Peeters från Rise, Xaviera Sanchez de la Barquera Estrada från Designhögskolan, Annika Bergendahl på Vinnova och Albert Edman från Umeå kommun. Samtalet hålls på engelska


Hela pogrammet som pdf

Om mötesplats Gröna vagnen

Gröna vagnen är ett fristående inslag i den internationella transportkonferensen CIVITAS som pågår 19–21 september. Oavsett om du deltar på konferensen eller inte är du välkommen att ta del av våra programpunkter.

Mötesplatsen Gröna vagnen är en del av Umeå kommuns klimatarbete och arrangeras i samarbete med Umeå universitet och med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Umeå kommun, Umeå universitet, Region Västerbotten, Umeå energi och Upab.

Läs mer om klimatprojektet Den koldioxidsnåla platsen

Text

Kontakt

Anna Gemzell
projektledare
Umeå kommun
090-16 16 96
anna.gemzell@umea.se

Fler kontaktuppgifter och fakta om projektet

Europeiska unionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden

Projektet genomförs med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Vi är en del av Green Umeå

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.