Startsida Umeå kommun
Bild på Rådhusparken

Plocka skräp och bidra till ett renare Umeå

Våren är här, en tid då nedskräpningen ökar i Umeå och vi ser resultatet på gator, torg och i parker. Kommunen lägger mycket tid och resurser på att städa, men det är och upplevs ändå skräpigt ibland. Delta gärna i skräpplockardagarna och bidra till ett renare Umeå! Och, såklart, låt oss alla ta hand om vårt eget skräp från början, så det inte hamnar på marken.

– Nu uppmanar vi alla invånare, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och företag, alla som vill bidra, att delta i skräpplockardagarna, säger Karin Isaksson, gatu- och parkchef.

Umeå kommun stöder Håll Sverige Rent-kampanjen mot nedskräpning med skräpplockardagar 21–25 maj. Hittills är det 4 500 deltagare som anmält sig från skolor och förskolor i Umeå kommun. Och fler blir det. Deltagandet är en del av kommunens ständigt pågående arbete med att göra Umeå rent och tryggt.

Ett renare Umeå ökar trivsel och trygghet, vi sparar pengar och främjar turism. Det blir trevligare för alla att vistas på rena gator, torg och i parker. En ren miljö är en tryggare och trivsammare miljö för barn, vuxna och djur.

Håll Umeå rent – plocka skräp du också

De nationella skräpplockardagarna ordnas av Stiftelsen Håll Sverige Rent, som vill visa att varje person kan åstadkomma förändring genom en så enkel åtgärd som att plocka upp skräp. Det långsiktiga syftet är att förändra attityder och beteenden så att nedskräpningen minskar. I det arbetet kan vi alla delta.

– Vi uppmanar invånare till samarbete och vill att alla ska engagera sig. Det är i högsta grad den som producerar och slänger skräp som har ansvar för att städa, det är inte bara kommunens ansvar, säger Karin Isaksson.

Anmäl dig

Anmäl dig till skräpplockardagarna senast söndag 22 april via www.hsr.se/vihallerrent, så kan du hämta sopsäckar till skräpplockningen.

Snyggt och tryggt inför nationaldagen

– Det vore fantastiskt om alla bidrar till att göra Umeå rent, snyggt och tryggt inför nationaldagen. Sedan , och sedan låta det vara så hela sommaren, säger Karin Isaksson.

Så plocka ett skräp om dagen – och framför allt: sluta släng skräp!

Kontakt

Karin Isaksson
gatu- och parkchef
090-16 14 39
070-332 25 32
karin.isaksson@umea.se

Dag Brändström
gatuingenjör
090-16 53 58
070-344 84 75
dag.brandstrom@umea.se

Mer information

Läs mer om kampanjen: www.umea.se/hallumearent

Läs mer och anmäl dig till skräpplockardagarna på HSR:s webbplats: www.hsr.se/vihallerrent

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.