Startsida Umeå kommun
1:ans buss utanför Norrlands universitetssjukhus

Bor du i västra Umeå - Bli en bussig resenär

Är du en av dem som har tänkt att du vill testa fler hållbara färdsätt istället för att ta bilen? Anledningarna till att resa mer hållbart kan vara många; att man vill vara snällare mot miljön, spara pengar eller helt enkelt hälsoskäl. Nu har du som bor på västra sidan om
centrala Umeå möjlighet att ansöka och bli en av dem som får testa lokalbussarna gratis under november månad.

Linje 72 i tiominuterstrafik

I årets vintertidtabell görs en stor satsning med tiominuterstrafik på linje 72 både morgon och eftermiddag. Linje 72 är det klart snabbaste alternativet mellan bostadsområdena i västra Umeå samt universitets- och sjukhusområdet, vilket gör den till det självklara resalternativet. Restiden mellan Sandåkern och Norrlands Universitetssjukhus är exempelvis bara ca tio minuter. Linje 72 är också ett mycket bra resalternativ för resenärer till/från Umeå centrum och Botniabanan eftersom det finns en hållplats vid Järnvägstorget (Umeå C). Linje 1 som är Norrlands överlägset största linje är också ett bra alternativ om man bor på den västra sidan om centrum.

Förutsättningar och åtaganden

Du som blir utvald att prova bussen under november ska uppfylla följande krav och du förbinder dig att genomföra ett antal åtaganden:

  • Jag har körkort och använder oftast bilen för resor inom staden.
  • Jag ska under provperioden göra minst 25 bussresor.
  • Jag fyller i två enkäter; en i slutet av provperioden samt en uppföljningsenkät efter sex månader. Dessa är elektroniska och skickas till min e-post.
  • Jag deltar vid ett avslutningsmöte veckan efter provperioden.
  • Jag accepterar att mitt periodkort är numrerat och att information om mitt kortanvändande kan tas fram av Länstrafiken.

OBS! Busskortet kan endast hämtas ut under startmötet den 1 november kl. 18.30. Kallelse till mötet skickas ut till de som blir antagna.

Ansökan senast 24 oktober

Aktiviteten Bussig resenär genomförs av Umeå kommun och Ultra med syftet att inspirera till ett ökat användande av kollektivtrafiken som ett mer hållbart sätt att resa. Om du blir antagen får du inte bara ett periodkort som gäller på alla Ultras bussar i lokaltrafiken, du får dessutom en kort lektion i hur man åker buss och chansen att tycka till om busstrafiken.

Skicka in din ansökan direkt och ta chansen att få prova bussen gratis under 30 dagar. Vi kontaktar dig den 25:e eller 26:e oktober om du blivit antagen.

Sidan har granskats 2017-10-09

Sidans kortadress: www.umea.se/bussigresenar

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.