Startsida Umeå kommun
Skiss på pop-up-park på Storgatan.

Skiss på pop-up-park på Storgatan. Klicka på bilden för att se i större format.

Umeå centrum sommaren 2017

I sommar händer det mycket i Umeås centrum. En tillfällig popup-park kommer att byggas på Storgatan och vi skapar fler möjligheter för lek och umgänge.

Sommarblommorna planteras ut i juni och årets tema är välkända låtar. I år blir det mer blommor än förut i centrum med bland annat större, tillfälliga planteringar vid Rådhustorget. Där placerar vi ut extra stora planteringskärl med små blommande träd med sittplatser kring.

Mer ytor för lek och umgänge

Vi kommer att bygga en popup-park på Storgatan mellan Swedbank och Stora Hotellet. Parken ska erbjuda centrums besökare en mysig plats där man kan äta, ta en paus och umgås. Det kommer att finnas sittplatser, gräs, solstolar, schack och andra spel. Dessutom kommer det populära långbordet på Renmarkstorget tillbaka, där besökarna kan slå sig ner och äta sin take away. Så långt det är möjligt återanvänder vi material sedan tidigare år.

Det är många som har efterfrågat fler lekmöjligheter i centrum. I sommar placerar vi därför ut mindre lekutrustning på Rådhusesplanaden och Renmarkstorget och på Kungsgatan kommer några lekdjur att ta plats. Vi hoppas att det blir ett uppskattat inslag hos alla barnfamiljer.

Torghandel och cykelparkeringar

Torghandeln med Ekmans blommor, Nordendahls glassvagn och tillfälliga platser placeras under sommaren på Kungsgatan, mot Rådhustorget.

Det är många som cyklar in till centrum och nu finns det fler cykelparkeringar på Rådhusesplanaden och vid Rådhusparken.

Vasaplan byggs om

Arbetet med Vasaplan pågår för fullt och omläggningen av trafiken har flutit bra. Bussarna är tillbaka på Vasaplan den 2 oktober och därefter fortsätter arbetet längs fasaderna. Runt platsen finns skyltning för att underlätta för besökare och resenärer.

Rådhustorget klart till hösten

På Rådhustorget pågår läggning av mosaikplattorna i Äppellunden och avslutningen kring Rex uteservering. Kafébyggnaden blir färdig i juni. Då ytan framför Rådhuset påbörjas, stängs gångpassagen mellan Rex och Kungsgatan.

Bygget följer tidplanen och avslutas i september. Under stor del av byggtiden behövs ytorna för projektet, för montage och även avslutande detaljer, men så snart det finns möjlighet öppnar vi de delar av torget som är färdigställda.

Storgatan stängs och popup-parken tar plats

Storgatan kommer att stängas för biltrafik mellan Rådhusgatorna från vecka 25 och öppnas åter vecka 39. Under perioden gatan är stängd bygger vi popup-parken med många möjligheter att umgås eller bara sitta ned för en paus. Gående och cyklister kommer att kunna passera området hela sommaren.

Stängningsperioden har förlängts då förutsättningarna för Storgatan har förändrats under projektet. Detta för att vi har beslutat att även korsningspunkterna Storgatan/ Rådhusgatorna ska byggas om och få en mer torgliknande karaktär, för att i framtiden prioritera gående framför trafiken och underlätta passagen av en vältrafikerad gata.

Vi har stor förståelse för att ombyggnationerna i centrum påverkar centrums attraktivitet. Vi gör vad vi kan för att underlätta och skapa andra aktiviteter så att alla ska känna sig välkomna till centrum.

Kontakt

Hör gärna av dig med frågor, synpunkter eller idéer
mejl

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.