Startsida Umeå kommun

Kultur i skolan

Årskurs 4-6 

Vårterminen 2018

Sista ansökningsdatum är 12 januari.

Arrangemangen är kostnadsfria för för- och grundskolan och du bokar enkelt via anmälningsblankett i högerspalten

Bekräftelse om platser: Under vecka 3 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Kulturbussen: Ni måste själva boka kulturbussen till dessa program.

Boka kulturbussen

 

Om du har frågor eller funderingar kontakta Anna Berge, se kontakt.DEH!

Giron Sámi Teáhter

Tre barn. Tre liv. Ett möte.
Detta möte är till synes en slump men det visar sig att det gömmer sig oanade möjligheter och krafter i den grupp som ofrivilligt bildats.

De livsöden, de trauman som barnen bär med sig var i själva verket en förberedelse för det uppdrag som väntar – att förändra världen.

Vi får följa dem innan mötet. Vi får vara med under mötet. Vi får se hur tre barn som trodde sig vara ensamma och kände sig lite tilltufsade blir en superhjältetrio och tillsammans tar sig an tillvaron.

Ett mellanstadiedrama om att våga sätta gränser, vinna över sina rädslor och till slut kanske bli sin egen superhjälte.

 

Datum:19 och 20 februari
Tid:10:00 och 13:00
Längd: 40 minuter (enbart föreställningen)

Här finns möjlighet för er att även boka ett samtal/workshop  med skådespelarna i  anslutning till föreställningen. Meddela i er ansökan under övrigt om ni önskar boka efterföljande samtal/workshop på ca 35 minuter. Ca 80 min totalt inklusive föreställningen samt paus.


Åldersgrupp: Åk. 4-6
Antalplatser per föreställning: 50 platser inklusive vuxna
Lokal: Väven Storgatan 46  Plan 4 Multisalen

 

Munspelmännen Jouko & Filip

Munspelmännen Jouko & Filip

Munspelmännen Jouko & Filip

I samarbete med Norrlandsoperan

Två av Skandinaviens främsta munspelare, den ene svensk, den andre finsk bildar här en fascinerande powerduo med den ovanliga sättningen diverse munspel.


Jouko Kyhälä är den förste munspelare någonsin som tagit masterexamen vid Sibeliusakademien och är idag motsvarande Doctor of Arts på detta förment anspråkslösa instrument.

Filip Jers har gjort en liknande karriär vid Kungliga Musikaliska Akademien där han tog masterexamen inom jazz som den enda svensk genom tiderna på munspel. 2016 tilldelades han också P2:s Jazzkatt som Årets artist.

Jouko Kyhälä är expert på traditionsmusik på munspel, men även Jers är mycket bevandrad i svensk folkmusik på munspel och det är här programmet har sin tyngdpunkt.


Datum och tider:

19 mars: 10.00 och 13.00
22 mars: 09:00 och 10.00 (2 föreställningar på samma skola)
Målgrupp: 9-12 år
Längd: 40 minuter
Antal publikplatser inklusive vuxna:
Klassrum: max 35 platser inklusive vuxna
Aula: max 120 platser inklusive vuxna 
Lokal: Skolkonserten är flexibel och kan spela i allt från klassrum (akustiskt) till aulor upp till 120 pers (förstärkt).

Skolans förberedelser: En person från skolan möter upp musikerna ca 60 minuter innan föreställningen.

Medverkande: Jouko Kyhälä och Filip Jers (diatoniska, kromatiska samt basmunspel)

 

Erinya

Skuggteatern

ERINYA

Skuggteatern

 

Vad är sant? När är hämnd befogad? Erinya spelas på skolan, klassvis.


Erinya undersöker gruppdynamik, propaganda, subjektivitet och hur man bygger förtrolighet och sprider lögner. I föreställningen delas klassen upp i olika grupper, i olika storlek.

En grupp kommer att få höra den neutrala “sanningen” av en historia.

En annan grupp kommer att få höra ena personens subjektiva upplevelse.

En tredje grupp kommer att få höra den andra personens subjektiva historia.

Vardera historieberättare har medel för att få sin version att framstå som sanningen. Tex sms-konversationer, foton, sönderrivna brev.

En del av föreställningen kommer även utspela sig på nätet. Via sociala medier och chattgrupper kommer olika perspektiv och “bevis” kunna hittas. Ett slags undersökningsarbete inleds av eleverna.

 

Datum: 17 och 18 april
Tid: En föreställning på fm ca 10:00 och en på em ca 13:00. Två föreställningar/skola. Exakta speltider bestäms i samråd med skådespelare så att det passar klassernas tider.
Längd: 45 minuter föreställning + 15 minuter samtal (60 min)
Målgrupp: Åk 4-6
Publikantal: 35 (klassvis)
Lokal: På skolan. Föreställningen spelas i klassrum, korridor och skoltoalett. Skådespelarna har dialog med lärare på skolan för detaljer kring lokaler

 

Förberedelser på skolan: Skådespelarna behöver någon som möter upp när de kommer 1 timme och 30 min innan föreställningen startar. De behöver också tillgång till wi-fi

 

Detektiver på span

Perspektivbyrån

PERSPEKTIVBYRÅN

- En interaktiv deckarlek för likabehandling

 

Vad gör en plats trygg? Känner sig alla välkomna till badhuset? Vad är egentligen ett bra omklädningsrum?

I Perspektivbyrån är barn och ungdomar detektiver som ska granska normer, synliggöra diskriminering och hitta bortglömda perspektiv. De unga detektiverna får göra avtryck, söka spår och dra slutsatser.

Perspektivbyråns agenter delar ut uppgifter som deltagarna ska lösa med olika hjälpmedel - svårighetsgraden och antalet uppdrag är anpassade efter målgruppen. På ett lekfullt och normkreativt sätt blir deltagarna delaktiga i ett förändringsarbete som syftar till att skapa trygga, jämlika och tillgängliga badhus. Målet är klura ut hur simhallen kan vara en plats för alla, oavsett funktion, kropp, identitet, socioekonomi eller religion.

Metodutvecklare i projektet, tillika ”Agent Franka”, är Mia Westin – skådespelare och regissör med flerårig erfarenhet av normkreativitet och dramapedagogik. Mia leder sökandet efter saknade perspektiv och utvecklar tillsammans med barnen nya metoder för att på ett lekfullt och inspirerande sätt tackla allvarliga frågor.

 

Målgrupp: 9-12 år
Antal deltagare inklusive vuxna:
30 deltagare

 

Lokal, datum och tider:

Storsjöhallen Holmsund

Torsdag 19 april: kl 12:30-14:00
Tisdag 15 maj: kl 09:00-11:00

Vallabadet, Hörnefors

Tisdag 17 april: kl. 9.00-11.00 och 12.00-14.00
Tisdag 24 april: kl. 9.00-11.00 och 12.00-14.00

 

Övrig information: Perspektivbyrån ordnar med kostnadsfria bussar till Hörnefors och Holmsund vid behov. Ange i anmälan under övrigt om ni önskar resa med buss.

I aktiviteten ingår en introduktion, en workshop och ett efterföljande samtal om diskriminering och normkritik. Perspektivbyrån är frikopplad från verksamheternas ordinarie aktiviteter, d.v.s. barnen ska inte bada.

 

Konsten

Anastasia Savinova

Konstutbud bokas löpande under vårterminen.

Här hittar ni information Konstutbud

 

Kontakt

Anna Berge
kulturkonsulent
090-16 33 22
070-250 89 84
kulturiskolan@umea.se

Anmälan
Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga.


Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.