Startsida Umeå kommun

Kultur i skolan:
Årskurs 7–9

Vårterminen 2018 

Sista ansökningsdatum är den 12 januari!

Arrangemangen är kostnadsfria för för- och grundskolan och du bokar enkelt via anmälningsblankett i högerspalten

Bekräftelse om platser: Under vecka 3 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Kulturbussen: Ni måste själva boka kulturbussen till dessa program.

Boka kulturbussen

 

Om du har frågor eller funderingar kontakta Anna Berge, se kontakt.

vi och de andra

Vi och de andra

Kulturcentrum för barn och unga

Ett pedagogiskt program där ungdomarna ges möjlighet till att förstå och tolka andra kulturer genom upplevelsebaserat lärande.


Datum: 23, 24, 31 januari och 7 februari
Tid: 09.15 och 13:00

Datum: 30 januari och 1, 6, 8 februari
Tid: 13:00


Målgrupp: Årskurs 7-9
Längd: 2,5 timme
Antal platser: 1 klass per tillfälle
Lokal: Dramarum & Ateljé på Kulturcentrum för barn och unga, V Strandgatan 4. Ingång från älvssidan av huset.


Monster

ÖFA

Monster

Norrlandsoperan

Dansföreställning på Norrlandsoperan. Presenteras i samarbete med Dans i Västerbotten.

Passa på och sök platser till denna humoristiska, känslofyllda dansföreställning. Det blir garanterat en unik och spännande upplevelse.

Det blir häxdans, sång, överdrivna gester och fika. Runt ett festbord blandas gräddoft med svettstänk, skratt med skämskudde och själv­hat med allsång.

I Monster hyllas det mest pinsamma, sorgliga, arga, glada och kåta. Här härjar monstruösa känslor och drömmar om alterna­tiva verkligheter. Under föreställningen blandas fiktiva och verkliga monster i interaktion med publiken.

ÖFA-kollektivet bildades hösten 2004 och har sedan dess utvecklat en konstnärlig verksamhet som är stark och återkommande inom svenskt scenkonst. Det som utmärker ÖFA är de normkritiska och kollektiva arbetsprocesserna samt en ovilja att dela in sig i yrkeskategorier och hierarkier.

“Att genus- och normativitetsfrågor är själva motorn i Monster är klart, men ÖFA närmar sig med lust och sinnlighet”. / Margareta Sörensson, Expressen

Datum: 19 och 20 april
Tid: 10:00 och 13:00
Längd: 45-60 minuter
Målgrupp: Från årskurs 7
Antal platser per föreställning
: 60 platser inklusive vuxna
Lokal: Norrlandsoperan, B-salen

Trailer: https://vimeo.com/149130502

Ont Blod

illustration Pia Simensen

Ont Blod - En heavy metal-musikal

Riksteatern


Rockbandet Metal Defenders är på väg att få sitt stora genombrott. Skivkontraktet är signerat och nu väntar en stor europaturné. Men i mörkret, bland skuggorna,ute på stadens gator och torg finns en kloförsedd varelse med hämndbegär, en varelse som törstar efter blod. En varelse som inte bara hotar bandets drömmar utan också deras liv…


Allt började den där stormiga, månlösa natten när bandets frontfigur, Alexis, stack från sitt kaosartade liv och krockade med en tusen år gammal runsten. Åh, om hon bara hade kunnat läsa runor, då hade hon sett alla varningar som stod på stenen, inte lyft upp det lilla byltet som låg därunder. Men det gjorde hon, och i samma stund gav hon liv, blod, till en varelse som väntat alla dessa långa år på att återuppstå. En varelse som i utbyte för sin existens belönade Alexis med magiska musikaliska talanger, gjorde henne till ett geni på att skriva hitlåtar. Men, det Alexis inte vet är att nu är varelsen tillbaka - och den hungrar efter hennes blod. Det blir en episk
kamp mellan ont och … lite mindre ont.

Ont blod utspelar sig i form av en slags rockkonsert. Manuset skrivs av Rasmus Lindberg som kombinerar genrerna skräck och hårdrock. Det blir en nervkittlande heavy metalmusikal om kärlek, svek och längtan. Och ond, bråd död.


- Genom att blanda skräckromantik med musik och kanske lite trams hoppas jag att föreställningen kan öppna upp för de skamliga frågorna kring vårt begär och varför vi så lätt glömmer att värdesätta det som verkligen är viktigt för oss. Vi kan till och med offra de som betyder allra mest för lite succé och framgång. Men det är inte alltid vi ens vet om att vi gör det, förstör för oss själva och andra, för att nå dit vi så gärna vill, säger Martin Rosengardten, regissör.

Martin Rosengardten har regisserat för bl.a. Stockholms stadsteater, Galeasen och Riksteatern. Han har dessutom spelat trummor i The Ark. Scenograf Marika Åkerblom arbetar med teater, film och tv och har dessutom jobbat med flera musikvideos åt artister som Robyn och Røyksopp, The XX och Linda Pira. Rasmus Lindberg är en av landets mest spelade dramatiker och hans pjäser är översatta till flera språk. Han fick Ibsenpriset 2013.


Datum: 26 april
Tid: 13:00
Längd: 1 timme och 30 minuter
Målgrupp: Årskurs 8-9
Lokal:  Norrlandsoperan Black box
Antal platser per föreställning
:

Konsten

Anastasia Savinova

Konstutbud bokas löpande under vårterminen.

Här hittar ni information Konstutbud

Kontakt

Anna Berge
kulturkonsulent
090-16 33 22
070-250 89 84
kulturiskolan@umea.se

Anmälan
Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.