Startsida Umeå kommun

Kultur i förskolan

vårterminen 2018

Sista ansökningsdatum är 12 januari 2018

Arrangemangen är kostnadsfria för för- och grundskolan och du bokar enkelt via anmälningsblankett i högerspalten

Bekräftelse om platser: Under vecka 3 skickar vi ut en bekräftelse med vilka platser ni har fått eller ifall ni tyvärr har blivit utan. Bekräftelsen skickas ut via mejl till den person som du anger som kontaktperson i anmälan.

Kulturbussen: Ni måste själva boka kulturbussen till dessa program.

Boka kulturbussen

 

Om du har frågor eller funderingar, kontakta Anna Berge. Se kontakt.

Burken

Dockteater Månstjärnan

Var är mamma?

Dockteater Månstjärnan

En pjäs för de allra minsta om identitet och vänskap.

En dag flyter ett stort ägg upp på stranden. Det har färdats lång väg och guppat omkring på havet. Vad finns i ägget? Det undrar djuren som nyfikna undersöker det. Mer ska inte avslöjas här, men att det är någon som inte riktigt passar in är helt klart.

Att hitta en vän i ett nytt land är inte alltid så lätt, men rädslan för det okända kan övervinnas om man bara ser varandra.


Datum: 12 och 13 februari
Tid: 10:00 och 12:30
Längd: ca 30 minuter
Målgrupp: 2-5 år
Lokal: Väven, Sagorummet plan 4. Ingång: Storgatan 46.
Antal platser per föreställning: 60 platser inklusive vuxna

Gräs

Norrlandsoperan

GRÄS

Norrlandsoperan

Scenen är täckt av gräs och en halv bil är på väg in. Luckor öppnas. Två rödhåriga figurer och en fikasugen granne dyker upp. Regnet jonglerar under ett moln. Tussar blir tankebubblor.

Gräs är ett fantasifullt samarbete mellan Marionetteatern och Claire Parsons Co. Här möts två dansare, en dockspelare och en cirkusartist för allra första gången på en scen.

Datum: 14 och 15 februari
Tid:
10:00 och 13:00
Längd: 40 minuter
Målgrupp: Från 4 år
Lokal: Norrlandsoperan B-salen
Antal platser per föreställning
: 80 platser inklusive vuxna

Vatten

Profilteatern

Vatten

Profilteatern

Vatten är en saga som rör sig fritt mellan fiktion och krass verklighet. En berättelse om flykt undan krig. Om att plötsligt tvingas växa och lämna allt som är kärt och välbekant bakom sig. Men också om hopp, mod och fantasi.


"Jag heter Havaa. Jag gillar inte vatten. Man blir blöt. Det är otäckt. Jag gillar solen, värmen, sanden och min morfar Lebe."

Så börjar berättelsen om Havaa och hennes morfar. Morfar Lebe berättar en dag att han köpt en biljett som ska ta henne till andra sidan av havet. Havaa blir orolig.
För att trösta Havaa berättar Lebe en historia om en annan flicka - Nirveli - som också var rädd för vatten. Även hon måste en dag ut på havet. Djupt nere i havet sitter havsguden Ägir, tjurig för att han vuxit fast i ett korallrev och avundsjuk på sina nio döttrar som virvlar runt på havet som vågor. Som sällskap har han Sillen, Maneten och Musslan. Snart ska deras vägar korsas...

 

Datum: 13-15 februari
Tid: 09:30 och 12 :30
Målgrupp: 4-7 år
Speltid: 35 minuter
Antal platser per föreställning: 50 inklusive vuxna. Tänk på att alla ska kunna sitta bekvämt samt se bra.
Lokal: Ute på förskolor och skolor, i samlingssal eller liknande.


Förskolans/Skolans förberedelser: Skådespelaren kommer ut till förskola/skola och är på plats ca en timme innan föreställningsstart.

 

Hemulen

Masthuggsteatern

Hemulen som älskade tystnad


Masthuggsteatern

Hemulen som älskade tystnad är en saga om längtan och drömmar.

 

Hemulen har hela sitt liv arbetat på släktens tivoli, dagarna i ända omgiven av folk och ljud. Men egentligen längtar han efter den stora underbara tysta ensamheten.
När tivolit förstörs av ett ihållande regn får Hemulen äntligen gå i pension och börja ett nytt eget liv i farmoderns gamla övergivna park.


I parken är det grönt och vänligt, klingar bäckar, finns tusen nypon. Det är tyst och ensamt och Hemulen trivs.

När de små homsorna plingar på och har räddat en del av sakerna från nöjesfältet vill Hemulen först bara vara i fred. Men vid berättelsens slut har de tillsammans skapat en alldeles särskild - och tyst - ny värld bland träden inne i parken.

Föreställningen har interaktiva inslag och inleds med en kort workshop där barnen får undersöka och framställa några olika ljud - alltifrån tivolits karuseller till tassandet i Tystnadens park.

 

Datum: 26-27 februari
Tid:
10:00 och 12:30
Längd: 50 minuter
Målgrupp: 4-8 år
Lokal: Väven Storgatan 46 Sagorummet plan 4
Antal platser per föreställning
:60 platser inklusive vuxna

Doris Drar

Doris Drar

Norrlandsoperan

 

Doris Drar är en musikteaterföreställning baserad på Pija Lindenbaums barnbok med samma namn. Musiken är skriven av Monica Dominique och spelas av två musiker ur Norrlandsoperans Symfoniorkester.


En dag får Doris nog av vad hon tycker är en oförstående och omedveten värld och beslutar sig för att välja sin egen väg genom att bege sig bort. Men när hon återvänder hem visar det sig att ingen ens har märkt att hon varit försvunnen. Hon blir tvungen att ryta till – och äntligen får hon gehör för sina behov…

 

Här får den unga publiken följa musikerna och skådespelaren i en teatral musiksatt berättelse genom Doris värld, hennes livsfrågor och vägval.


Datum och tider:
14 och 15 mars 09:30 och 12:30
16 mars 09:30
Längd: 35 minuter
Målgrupp: 5-8 år
Lokal: Norrlandsoperan B-salen
Antal platser per föreställning
: 45 platser inklusive vuxna

Barnen mitt i musiken

Norrlandsoperan

Barnen mitt i musiken

Norrlandsoperan

 

Musik är en rättighet för alla, inte minst för mindre barn! Konceptet Barnen mitt i musiken vill ge barn i de yngre åldrarna en möjlighet att få uppleva och njuta av levande musik av god kvalitet och väcka intresse för klassisk musik på ett lekfullt sätt.

Konsertformatet är intimt, mer som en workshop än en konsert med passiva åhörare. Men det är nog just så som barn ska uppleva en konsert – mitt i musiken. En ensemble spelar musikstycken ur den klassiska repertoaren och barnvisor i snygga arrangemang.

Barnen har musikerna och instrumenten alldeles nära så att de känner musiken i kroppen vilket ger en helt annan upplevelse än aldrig så många Mozartskivor för barn!

Sångledaren Kristina Sturk rör sig bland barnen och aktiverar dem med enkel rekvisita och teaterlek där musiken och dess historia presenteras. Barnen kan t.ex. få följa med Mozarts fågelfängare eller gestalta den sovande kungen i Haydns pukslagssymfoni. Deltagarna får uppleva musiken på ett nära sätt och med flera sinnen.

Barnkonserterna har skapats av Kristina Sturk och är en vidareutveckling av de bäbiskonserter som gjordes för första gången på Norrlandsoperan 2012.

Datum: 9-11 april
Tid:
09:30 och 12:30
Längd: ca 40 minuter
Målgrupp: 2-5 år 
Lokal: På förskolan. Samlingsrum eller liknande minst 7x7 meter
Antal platser per föreställning
: 30 platser inklusive vuxna

Förskolans förberedelser: En person som möter upp musikerna en timme innan föreställningsstart.

birollen

Provsmakaren

Skuggteatern

 

Provsmakaren har glömt bort sin pappa. Hur nu det är möjligt, han har ju bara en. Men i en ryggsäck längst inne i förrådet ligger pappans saker. Kanske kan sakerna hjälpa Provsmakaren att minnas?

Tyvärr så är det inga foton, ingen dagbok eller något annat viktigt. Bara helt vanliga saker. Och trots att Provsmakaren undersöker pappans tillhörigheter på alla möjliga sätt så minns han ingenting. Han söker efter någon som kan hjälpa honom.

Provsmakaren är en interaktiv föreställning som engagerar publikens samtliga sinnen och samtidigt berättar om längtan, saknad och minnen. Med enkla medel och vardagliga ting berättas historien om en helt vanlig pappa och ett helt vanligt barn. Om tjat, bus, bråk och tröst. Om det storslagna i kärleken mellan en förälder och ett barn.

Skuggteatern har i tio års tid arbetat med uppsökande, interaktiv barnteater i olika former. Till föreställningen finns ett efterarbete för förskolor med experiment och lekar som involverar de fem sinnena.Datum: 10-12 april
Tid: 09:30 och 12:30
Målgrupp: 3-6 år
Längd: 40 minuter
Antal platser per föreställning: 25 barn
Lokal: Kommer ut till förskolan och spelar i samlingssal, lekhall, gymnastiksal eller liknande.
Skolans förberedelser: Ta emot skådespelare 45-60 minuter innan föreställningsstart. 
Handledarmaterial: efterarbete till pjäsen Provsmakaren (PDF)
Affisch: Provsmakaren (PDF)

Vem behöver en skatt

Illustration Jennie Palmér

Vem behöver en skatt?

En regnbågsexpedition

Estrad Norr

Välkommen på en magnikfik barnopera!

 

Vi får möta vännerna hönan, tvättbjörnen och marsvinsparet – var och en med sina olika personligheter och kunskaper. De har hört talas om en skatt vid regnbågens slut. Men vad är det för skatt och vad är en bra skatt egentligen?

Uppsättningen är ett samarbete mellan Smålands Musik & Teater och Estrad Norr och är en nyskriven opera för barn som framförs av fyra sångare, en skådespelare och fem musiker.

Datum: 16-17 april
Tider: 10:00 och 13:00
Längd: ca 40 min
Målgrupp: 3-6 år
Antal platser per föreställning: 50 barn och 10 vuxna
Lokal: Väven Vävenscenen, Ingång: Västra strandgatan 10

Bråklådan

Bråklådan

Bråklådan

Teater Soja

På scenen står en stor låda. Om lådan kommer det att bråkas. Skräpet ska bort!


Rut har ansvaret. Ferdinand ska göra jobbet. Rut tycker om regler och har mycket papper att fylla i.
Ferdinand tycker om raster och vill gärna vara till lags. Men är lådan verkligen skräp eller är den någons hem?

Titti tittar ut och nu blir det bråk. Lådbråk. Språkbråk. Tråkbråk. Bråkslut.

En varm föreställning om tre personer vars vägar korsas vid en låda.
En låda med många sidor.


Datum: 16-17 april
Tid: 09:30 och 12:30
Målgrupp: 3-9 år
Speltid: 35 minuter
Antal platser per föreställning: 60 platser inklusive vuxna
Lokal: Väven. Storgatan 46. Sagorummet plan 4

 

Dansa en saga

Balettakademien

Dansa en saga!

Sagodans med Balettakademien

Tillsammans med danspedagog från Balettakademien arbetar vi med utgångspunkt från boken ”Djur som ingen sett utom vi” av Ulf Stark.

Tillsammans gestaltar vi såväl några av djuren från boken som egna fantasidjur. Välkommen att kliva in i sagovärlden tillsammans med Balettakademien!

Datum och tider:

10 april: 10:00 och 12.30
11 april: 12:30
17 april: 10:00 och 12:30
18 april: 12:30
24 april: 10:00 och 12:30
8 maj: 10:00 och 12:30


Längd: 40 minuter
Målgrupp: 2-6 år
Lokal: På förskolan. Samlingssal eller liknande. Danspedagogen kommer till er på förskolan.
Antal platser per föreställning: 20 barn

 

Kontakt

Anna Berge
kulturkonsulent
090-16 33 22
070-250 89 84
kulturiskolan@umea.se

Anmälan
Handledarmaterial

Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola

Dags för dans- en guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.