Startsida Umeå kommun

E-legitimation ger dig fler möjligheter

För att du ska kunna logga in i Lärum behöver du ha en e-legitimation. E-legitimationen använder du för att identifiera dig och för att skriva under elektroniskt. En e-legitimation är en elektronisk motsvarighet till en vanlig legitimation till exempel ett id-kort.

E-legitimation och Internetbank är inte samma sak. E-legitimationer ges ut av banker och Telia. Beroende på vem som ger ut e-legitimationen kan den ha olika namn som bank-id eller Telia e-legitimation.

Då du använder din e-legitimation kan du enklare genomföra många typer av tjänster och ansökningar via Internet, både hos myndigheter, kommuner, landsting och privata företag.  Du kan exempelvis deklarera, ansöka om bygglov, ansöka om tillfällig föräldrapenning, adressändring och mycket mer.

Genom att använda samma e-legitimation  så blir det enklare, och du behöver inte komma ihåg olika lösenord. Dessutom ger inloggningen en mycket hög nivå av säkerhet.

Mobilt bank-id

Mobilt bank-id är en e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor som du alltid kan bära med dig. Du är inte begränsad till tjänster i mobiltelefonen utan du kan använda den för att logga in i till exempel webbtjänster.

Med ett Mobilt BankID kan du legitimera dig och göra elektroniska underskrifter.

Det fungerar med andra ord precis som en e-legitimation, fast du har den i din smarta telefon eller surfplatta.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.