Startsida Umeå kommun

Vegetarisk mat

Måltidsservice erbjuder dagligen ett vegetariskt alternativ till skollunch. Inom förskolan kan man också få vegetarisk mat mot beställning. Varje dag serveras en salladsbuffé med olika grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Just nu har dessutom alla elever i Umeå en helt vegetarisk dag i veckan.

Det finns flera anledningar att välja att äta mer vegetarisk mat. En mathållning med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och för miljön. Kött är det livsmedel som belastar miljön mest. Idag äter svenskarna drygt 50 procent mer kött än på 70-talet, varav den största ökningen skett mellan åren 2000 och 2010.

Alltid ett vegetariskt alternativ till lunch

Måltidsservice erbjuder dagligen ett vegetariskt alternativ till skollunch. Inom förskolan kan man också få vegetarisk mat mot beställning. Varje dag serveras en salladsbuffé med olika grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Måltidsservice serverar en lakto-ovo vegetarisk kost vilket innebär att den får innehålla mejeriprodukter och ägg.

Samma näringsvärde som andra måltider

Alla måltider som serveras inom förskola och skola näringsvärdesberäknas vilket innebär att även de vegetariska måltiderna följer Livsmedelsverkets råd gällande innehåll av energi, protein, kolhydrater och fett.

Måltidsservice använder baljväxter som bönor, ärter, linser, sojaprodukter, grönsaker och rotsaker samt quorn som bas i de vegetariska rätterna. Marknaden för vegetariska produkter utvecklas hela tiden och nyligen har två nya produkter blivit tillgängliga, en bönmassa och en grönsaksfärs vilka köken kommer att börja använda.

Alla elever i Umeå äter helt vegetariskt en dag i veckan

Under hösten 2013 till våren 2015 pågår projektet "En vegetarisk dag i veckan" i kommunens förskolor och skolor.

För och- grundskolenämnden har beslutat att Måltidsservice ska genomföra projektet ”En vegetarisk dag i veckan”. Detta innebär att en dag i veckan är båda maträtterna som erbjuds vegetariska, och menyn därmed helvegetarisk.

Projektet har flera syften varav det ena är att öka gästernas möjlighet till de miljösmarta matvalen, och på så sätt skapa hållbara måltider. Ett annat syfte är att hitta och utvärdera recept som fungerar fullt ut i storhushåll och är goda och näringsriktiga.

Projektet med en vegetarisk dag i veckan startade under hösten 2013 med sju enheter och har sedan spridits i verksamheten. Projektet har pågått till och med vårterminen 2015 och kommer att utvärderas och avslutas under hösten för vidare beslut i nämnd kring hur Måltidsservice ska arbeta med vegetariskt framöver.

Läs mer om klimatsmart, ekologisk och närproducerad mat i Umeå skolor.

Kontakt
Visste du att?

Konsumtionen av livsmedel är orsak till ca 25 % av Sveriges totala klimatpåverkan.

Till skillnad från andra sektorer, ökar utsläppen i samband med livsmedelsproduktion.

En stor orsak till det är att köttkonsumtionen ökat. Från 1990 till 2010 har den stigit med 43 procent. Ökningen utgörs främst av importerat kött.

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.