Startsida Umeå kommun
Glada studenter

Ansökan till vuxenutbildning

Du söker till Vuxenutbildningen i Umeå genom de fem stegen nedan:

Steg 1: Innan du söker

Skaffa information och planera

Du som är folkbokförd i Umeå kommun gör ansökan till vuxenutbildning via webbansökan direkt här på webbplatsen. Om du är folkbokförd i annan kommun, ska du skicka ansökan direkt till vuxenutbildningen i din hem­kommun, för godkännande eller avslag av kurserna du sökt. Använd dig då av ansökningsblanketten i menyn här på sidan.

Sök i tid

Titta på kursutbudet för att se sista ansökningsdag för de olika kurserna/ut­bildningarna. För de flesta kurser gäller ansökan senast en månad innan kursstart.

För start i augusti och januari ska dock ansökan inkommit tidigare; mitten av maj respektive mitten av november. Se kursutbudet för exakta datum.

Restplatser kan i vissa fall öppnas upp. Det aviseras här på hemsidan samt via Facebook.

Steg 2: Skapa konto

Först måste du skapa ett användarkonto. Om du redan har ett konto, gå vidare till nästa steg.

Skapa användarkonto

Steg 3: Sök

  • Logga in i webbansökan genom användarnamn (ditt personnummer) och lösenord (som du själv har valt).
  • För att hitta kurser i webbansökan välj först nivå sedan studieform och eventuellt startmånad, eller sök i fritextrutan.
  • Observera att söker du en kurs på distans planeras den faktiska studietiden senare efter du blivit antagen tillsammans med utbildningsanordnaren.
  • Betyg från tidigare studier ska bifogas med ansökan för att den ska vara komplett. Du som har läst gymnasiet på en kommunal skola i Umeå kommun behöver inte skicka dina gymnasiebetyg. Övriga betyg måste bifogas eller kompletteras i efterhand till Viva vägledning.

 

Sök via webbansökan

Har du ett konto sedan tidigare men glömt ditt lösenord? Klicka här

Steg 4: Följ din ansökan

Var tillgänglig

Viva vägledning ansvarar för antagning i Umeå kommun och kan komma att begära in kompletteringar via mejl eller telefon. Var noga med att ange korrekt mejl­adress och telefonnummer i din ansökan och meddela alltid Viva vägledning om du ändrar någon av dina kontaktuppgifter.

Du kollar själv om du blir antagen

Du får inget brev eller mejl skickat till dig som meddelar om du blivit antagen till sökta kurser/utbildningar, utan du måste själv kontrollera detta. Det gör du genom att logga in på din sida i webbansökan och gå in under Studie­plan. Senast två veckor före kursstart kan du se om du blivit antagen.

Status ska vara ANTAGEN.

Se om du är antagen i webbansökan (flik Studieplan)

Steg 5: När du är antagen

Information om när dina kurser startar

Information om kursstart till antagna elever, ges av respektive utbildnings­anordnare. De flesta av dem mejlar ut information om kursstart och even­tuella inloggningsuppgifter.

Du som är antagen till kurser hos Viva Komvux hittar information om kurs­start och ditt personliga schema på deras hemsida www.umea.se/vivakomvux

Ange studietid för distanskurser

Du planerar din studietid tillsammans med utbildningsanordnaren efter du blivit antagen. De kontaktar dig via mejl och det är viktigt att du då uppger din studietakt till anordnaren för att dina studier inte ska bli fördröjda.

Skaffa kursböcker

När du läser kurser inom vuxenutbildningen måste du själv skaffa böckerna. Det är viktigt att införskaffa böcker och material innan kurserna startat för att komma igång direkt. Mer information om kurslitteratur hittar du på utbild­nings­anordnarnas egna hemsidor.

Ansökningsdatum

Ansök senast

Kursstart

181101

181203

181115

190114

190117

190218

190221

190325

190328

190429

190502

190603


Ansökningsdatum yrkesutbildningar

Ansök senast

Kursstart

181115

190114

190221

190325

190502

190603


Kommunens aktivitetsansvar

Umeå kommun har aktivitet­s­ansvar för alla ungdomar
16–20 år som inte har gymnasie­examen.

Läs mer om vad kommunens aktivitetsansvar betyder

Sidan har granskats 2018-10-02

Sidans kortadress: www.umea.se/ansokanvuxenutbildning

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.