Hans Lindberg (S), kommunalråd, möter barn utanför stadshuset.

Hans Lindberg (S), kommunalråd, pratar med eleverna utanför stadshuset.

Elever lämnade vykort till makthavare

På fredag 19 november lämnade elever på mellanstadiet 90 stycken ritade vykort med egna frågor och budskap till Umeås politiker, representerade av Hans Lindberg (S), kommunalråd. Det är en del av Kulturskolans projekt "Alla har rätt" där barn gör konst av barnkonventionens artiklar.

En utklädd "avatar" lämnar vykort till Hans Lindberg.

"Avataren" lämnar över vykorten.

Omkring hundra elever från fyra skolklasser i Umeå har fått frågan: Vad vill du säga till våra makthavare? Och sedan har eleverna gjort vykort och affischer med frågor, fakta och åsikter. De har också format ett eget språkrör, en avatar, som i en uppsydd dräkt var med och lämnade över alla vykorten.

– Det är viktigt att samtala om framtiden och om hur Umeå ska förändras och utvecklas. Jag är glad att ni har kommit hit så att vi kan svara på frågor, diskutera och lära oss mer om vad ni som barn tycker och tänker om Umeå. Jag ska läsa igenom alla era fina vykort, hälsade Hans Lindberg till eleverna.

Hans Lindberg läser vykort från barn.

Hans Lindberg läser elevernas vykort.

Elevernas budskap på vykort och affischer var allt från "vi har jorden till låns", "barn måste få vara med och bestämma" och "billigare med tåg" till "bättre skolmat" och "tacos på fredagar". Många av eleverna var nyfikna på vad de förtroendevalda kommer att göra med alla vykort och Hans Lindberg öppnade för att göra en utställning i stadshuset för alla att se.

Projektet "Alla har rätt" ska lära barn mer om demokratiska rättigheter och barnkonventionen, men också ge deras röster större utrymme i det offentliga rummet. Projektet är inne på andra året av tre och planen är att alla barn födda 2010 ska få delta.

Några budskap på elevernas vykort och affischer:

Kontakt

Hans Lindberg (S)
ordförande, kommunstyrelsen
090-16 12 01
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Viktor Johansson
filmpedagog
Kulturskolan
073-854 11 22
viktor.johansson.2@umea.se

Sidan publicerades