Kan tyvärr inte skriva ut startsidan.

Startsidan

 • Fritidsgårdar stängs tillfälligt

  Flera av kommunens fritidsgårdar kommer tillfälligt att stängas för att personal ska kunna hjälpa till i samhällsviktiga verksamheter där det finns stort person...

Umeå 400 år

Mörkblå himmel och gnistrande bloss, logotyp för Umeå 400 år

Vill du vara med och fira?

2022 är det 400 år sedan Umeå fick stadsprivilegier. Firandet började på nyårsafton och först ut var startskottet med underhållning, tal och hälsningar till framtiden som du kan ta del av på www.umea400.se/startskottet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vid midnatt firade vi in det nya året med klockringning i kyrkor och ett fyrverkeri från Ön.

Firandet fortsätter under hela året för alla, både invånare och besökare. Jubileumsåret sätter fokus på Umeås historia och utveckling, blickar framåt och befäster Umeå som en ledande kultur- och idrottsstad i Sverige. Liksom under kulturhuvudstadsåret 2014 är samverkan, delaktighet och engagemang viktiga i firandet.

Se också Historien om Umeå växa fram på www.umea400.se/historien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Evenemang

 • Haenyeo - havets kvinnor

  På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv.
  11:00-17:00
 • Korsettkriget

  I slutet av 1800-talet hamnade korsetten i centrum för het debatt i Sverige. Ett litet klädesplagg blev en stor politisk fråga. Korsetten blev faktiskt ett ideologiskt slagfält, något som utlöste diskussioner om makt, kön, identitet och klass. Om kvinnlighetens former och gränser. Om dåtiden, samtiden och framtiden.
  11:00-17:00