Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: EA

Coldwood gjorde succé på världens största spelmässa

Umeåföretaget Coldwood gjorde storsucce på världens största spelmässa E3 som tidigare i juni pågick i Los Angeles. Nya spelet Unravel hyllas för sin varma ton och medkänsla.

Tidigare i juni fick Martin Sahlin, creative director på Umeåföretaget Coldwood, kliva upp på scenen under Electronic Arts presskonferens på världens största spelmässa E3 i Los Angeles. Han stod för ett av huvudnumren under presskonferensen som stora spelgiganten Electronic Arts inledde spelmässan E3 med, en mässa som lockar närmare 50 000 deltagare och 200 utställare till Los Angeles.

Starkt sammanhang

Under mässan visade Electronic Arts och andra spelproducenter upp kommande titlar inför världens främsta spelutvecklare och speljournalister. Ett av spelen som gavs stor plats var Unravel från Umeåföretaget Coldwood. Det är ett gediget sammanhang som Unravel deltar i. Precis innan Martin Sahlin fick presentera Coldwoods spel har på samma scen nya Star Wars-spelet Knights of the Fallen Empire lanserats liksom mycket populära bilspelet Need For Speed.

– Direkt när jag såg spelet för ett år sedan visste jag att det här måste vi föra vidare, sade Patrick Söderlund från EA Studios när han på scenen presenterade Martin Sahlin från Coldwood.

Under presskonferensen visas några kortare glimtar ur spelet och Martin Sahlin berättade om hur han för två år sedan, under en semesterresa med familjen, började utveckla idén med den lilla spelkaraktären Yarny.

Yarny har huvudrollen

Martin Sahlin har till och med tagit med sig den lilla figur som han av rött garn och lite ståltråd tillverkade under semestern. Det är nu denna lilla figur som de 14 utvecklarna på Coldwood i Umeå byggt spelet Unravel kring.

– Jag är mycket, mycket glad för att jag nu får dela detta spel med er alla, sade Martin Sahlin och höll upp lilla Yarny.

– Unravel betyder mycket för oss på Coldwood och vi har lagt ner vårt hjärta i spelet. Jag hoppas att ni kommer att upptäcka det, sade en synligt berörd Martin Sahlin.

Positiva kommentarer

Kommentarerna på lanseringen av Unravel har dykt upp i både världsmedia och sociala medier, och det verkar som att Coldwood lyckats hitta en ton som många gillar. Inte minst miljön i spelet och den norrländska granskogen som Yarny tar sig igenom på sin livsresa fascinerar många.


Text: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag