Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Designhögskolan i Umeå toppar världsrankingen

Både prestigefyllda Red Dot Institute och iF rankar Designhögskolan vid Umeå universitet som bästa designutbildning i Europa och världen. Skolans verkstäder, närhet till lärarna och mycket samarbete med företag och industri lyfts av studenterna själva fram som orsaker till att deras skola lyckas så bra.

– När du lämnar designhögskolan i Umeå besitter du inte bara stor kunskap, utan också ett stort nätverk, säger Rebecca Daum, en österrikisk student som läser andra året på masterprogrammet i avancerad produktdesign. Du hittar alumner från Designhögskolan på alla stora designbyråer och designföretag i hela världen.

På frågan om varför Designhögskolan vunnit så många designpriser och fått så mycket internationell uppmärksamhet under åren lopp, säger hon:

– De projekt vi gör fokuserar på problemområden som är viktiga och relevanta för dagens människor. Dessutom erbjuder studiemiljön på skolan allt man behöver för ett framgångsrikt projekt, både i fråga om utrustning och personal.

Rebecca Daum vann tidigare i år iF´s studentutmärkelse för två olika projekt hon arbetat med under sitt första år på skolan.

– Skolan samarbetar med folk från industrin och från dessa person får vi studenter både kunskap och relevant feedback på vårt arbete, säger Rebecca Daum.

Topprankade i flera år av Red Dot

Designhögskolan i Umeå har flera år i rad rankats som bäst i Europa och Amerika av Red Dot Design Award, men det är första gången skolan hamnar på första plats i iF:s ranking som även innefattar designskolor i Asien. Rankingen bygger på studenters resultat i Red Dots och iF:s designtävlingar de senaste tre-fem åren.

– Tittar man närmare både på Red Dots och iF:s ranking ser man att Designhögskolan är den enda designskola som är bland de tio bästa på båda listorna. Det är ytterligare kvitto på att skolans fokus på att ta sig an relevanta användar- eller samhällsproblem och utmaningar uppskattas av det internationella designsamhället. De kreativa verktyg, arbetsmetoder och ansvarsfyllda attityd till yrket som vi lär ut anses som ytterst relevanta för professionen, säger Thomas Degn, programansvarig för masterprogrammet i avancerad produktdesign.

– Jag tror att en av flera anledningar till Designhögskolans framgång är att vi försöker att kreativt utmana oss själva. Vi litar på våra studenter och stödjer dem i deras individuella utveckling. Vi strävar också efter att vara en inspirerande samarbetspartner för det omgivande samhället, samt för svenska och utländska företag. Det främjar inte bara en konstant positiv utveckling inom lärarlaget och skolan, det är också det som gör det som roligt att jobba här, säger Thomas Degn.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag