Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

SAS Boeing 737 går inför landning

Flygen går igen – välkomnas av näringslivet

Intresset ökar från flera flygbolag att trafikera länets flygplatser igen. SAS flyger två gånger dagligen till Umeå Airport och från 1 juli gör Norwegian comeback med elva avgångar i veckan. Flyget är livsnödvändigt för Västerbottens näringsliv. En undersökning som bland annat Handelskammaren genomförde i maj visar att 23 av 25 större företag och organisationer i länet anser att flygtrafiken är mycket viktig.

– Mätningen är ett stickprov, men det går knappast att få en tydligare signal. Vi har många exporterande och internationellt samverkande företag i vårt län och de behöver resa till och från sina marknader. Här behövs alla transportsätt och flyget är livsviktigt och nödvändigt för många, säger Anders Hjalmarsson, vd på Handelskammaren i Västerbotten.

Totalt finns det över 750 exportföretag i länet och för många av dem är det kontakten med marknaden som är flygets viktigaste funktion ur företagets perspektiv.

– Vi är i ett läge där vi behöver återstarta Sverige och återuppbygga ekonomin så fort det bara är möjligt. Även om läget fortfarande är ansträngt så står många företag redo tack vare att de har hanterat förändringarna under våren på ett imponerande sätt. Men, finns inte flygtrafiken på plats så sätter vi upp hinder som över tid kommer att hämma tillväxten, säger Anders Hjalmarsson.

Med i vågskålen finns även de stora investeringar som planeras i norra Sverige under de kommande 20 åren. En studie från Handelskamrarna i Norr- och Västerbotten visar att de landar på cirka 300 miljarder under de kommande 20 åren.

I Umeå flyger SAS med två avgångar per dag till Stockholm och en till Kiruna. JonAir lyfter med en avgång per dag till Östersund. Norwegian kommer att starta upp 1 juli med elva avgångar per vecka. I Skellefteå är motsvarande siffra med SAS en avgång per dag, förutom lördagar. Det planet mellanlandar i Luleå och flyger vidare till Stockholm. Från och med första juli går det direktflyg med SAS varje dag, även lördagar. Från Lycksele går direktflyg till Stockholm varje dag, förutom lördagar.

Mer information:

Anders Hjalmarsson
vd, Västerbottens Handelskammare
070-556 39 05
anders.hjalmarsson@handelskammaren.ac

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag