Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

IKEA Umeå invigt

Det 30 000 kvadratmeter stora IKEA-varuhuset på Söderslätt i Umeå invigdes den 26 februari. Varuhuset, som är företagets 20:e i landet, har ett fullt sortiment med cirka 9 500 produkter.

Över 1 000 nyfikna kunder möttes av personalens jubel och applåder när varuhuset öppnade dörrarna klockan 10.00. Detta efter traditionsenlig stocksågning av varuhuschef Mari Gustafsson, Sveriges energiminister Ibrahim Baylan och kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg.

− Jag vill rikta ett stort tack till Umeå och Västerbotten. Vi har känt oss varmt välkomna från dag ett och är glada inför det stora intresse som finns för IKEA och heminredning. IKEA vill skapa en bättre vardag för de många människorna och jag och alla mina medarbetare ser fram emot att dela med oss av vår kunskap om livet hemma till er alla, säger Mari Gustafsson, varuhuschef IKEA Umeå.

Cykelsatsning

Umeå är en av Sveriges högst rankade cykelstäder. Därför har IKEA byggt en cykelparkering med 430 platser – fler än vid något annat varuhus. För dem som kommer med elbil finns särskilda platser med laddstolpar. Dessutom avgår en helt ny busslinje från centrala Umeå var 15:e minut. IKEA lånar också ut lådcyklar till kunder som ska frakta hem sina varor. Hållbarhet är ett tema för varuhuset.

− Vi vill inspirera våra kunder att leva ett mer hållbart liv hemma eftersom vi tror på att hållbarhet inte bara är en lyx för några få, utan något som alla ska ha råd med. Vi är ödmjuka inför det stora intresse som finns för IKEA Umeå, och vi vill möta och överträffa förväntan på IKEA, våra produkter och vår heminredningskompetens, säger Håkan Svedman, landschef IKEA Sverige.

Shoppingcenter

IKEA Umeå har 235 medarbetare och genererar ett 100-tal kringtjänster.

Varuhuset är ihopkopplat med shoppingcentret Avion Shopping som öppnar den 17 mars med drygt 90 butiker. Avion Shopping ägs av IKEA Centres som ingår i IKEA-koncernen.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag