Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Baywatch-stjärnan David Hasselhoff medverkar i musikvideon till Kung Fury.

Kung Fury hissad före premiären

Kung Fury av Umeåfilmaren David Sandberg är en viral succé, bland annat genom en musikvideo med gamle Baywatchstjärnan David Hasselhoff. Sveriges Television sänder Kung Fury den 28 maj.

Time Magazine, USA Today, Guardian, BBC, Daily Mail är några av de internationella nyhetsredaktioner som lyfter fram projektet, som fick sin start i Umeå för två år sedan. Filmaren David Sandberg från Umeå fick enorma framgångar på kampanjsajten Kickstarter, i form av 4,3 miljoner kronor i insamlade medel.

Resultatet ligger nu färdigt och den 30 minuter långa filmen har premiär den 28 maj. Då visar SVT2 hela filmen, samtidigt som den släpps fri på Youtube för världslansering.

Flirt med 80-talet

Trailern för filmen har visats över 9 miljoner gånger på Youtube. Musikvideon till filmen, där David Hasselhoff är sångare och skådespelare, hade 4,5 miljoner visningar efter bara fyra dygn på Youtube.

Att musikvideon och hela projektet så öppet flirtar med 80-talets actionfilmer är ytterligare en ingrediens som lockar det stora intresset.

– 80-talet handlade om att ha kul, action och hjältar. Kung Fury har allt det. Jag är stolt över att vara inblandad i David Sandbergs projekt. Han är en otrolig kreativ kraft i animation och digital kultur, säger David Hasselhoff om Umeåfilmaren.

Mer information:

Se musikvideon till Kung Fury eller se trailern till den kommande filmen

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag