Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Långläsning: Jakten på ett jämställt Umeå

Umeå lyfts ofta som en jämställd, medveten och progressiv stad. Men hur mycket har egentligen hänt sedan 60-talets andra feministiska våg, 80-talets jämställdhetsprogram Radio Ellen, och 90-talets veganrörelse med sitt engagemang för sociala orättvisor? Vi har träffat tre Umeåprofiler som ger sin syn på saken.

April 2014. Hårt distade gitarre mullrar igång med en sådan plötslig sprängkraft att publiken flämtande tar ett kollektivt stapplande steg tillbaka. Hardcoregruppen Håll Det Äktas frontfigur Marc Strömberg vrålar så besinningslöst in i micken att jag för ett ögonblick funderar över vad landets livebetting­sajter sätter för odds på vad som spricker först – våra trumhinnor, eller de målarfärgsdoftande väggarna i rockklubben Scharinska (numera Guitars) nyrenoverade lokaler. Det är alldeles, alldeles underbart.

Bandet firar EP­släppet ”Sabotage”, och har just avlöst Umeås hiphopdrottning Cleo och Kristin Amparo som har releasefest för EP:n ”Vem E Han”. Kombinationen blytung hardcore och melodisk hiphop är en ganska målande bild av stadens dynamiska och blomstrande musikscen. På väggen bakom scenen fladdrar symboler förbi i ett överdimensionerat bildspel: kvinnosymbolen, UÅ, hardcore, hjortrongranaten. Samtliga Håll Det Äktas gästartister är kvinnor, och texternas budskap är genomsyrat av feminism, socialism och kampen för ursprungsbefolkningens rättigheter.

"Det behövs fler kvinnliga musiker på scenen! Fler kvinnliga trummisar, gitarrister, basister" ropar en adrenalinstinn Marc Strömberg från scenen och får ett vrålande gensvar från publiken.

Kollektiv eufori. Men redan dagen efter dyker en länk till en krönika upp i facebookflödet. En annan konsertbesökare har gjort en helt annan tolkning av situationen, och ventilerar sina tankar på musikbloggen Equalizer:

”Men ropet fastnar i halsen. Varför? På scenen står ett gäng till hälften avklädda killar täckta av tatueringar. En vid micken, en bakom trummorna, en med bas, en med gitarr. Finn fem fel? Ja, det behövs fler kvinnliga musiker på scenen. Ja, det behövs kvinnliga trummisar, basister, gitarrister. Och de finns! Men det är fort­ farande ett gäng högljudda, avklädda män som står på scenen. Var är kvinnorna i Håll Det Äkta?


Läs hela artiklen här.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag