Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar två personer som idéstormar vid en whiteboard

Nya platser för innovation i Umeå

Den 1 november öppnar Great Space hub i Umeå centrum. Här ska kunskapsintensivt näringsliv och startups jobba i gemensamma lokaler med över 800 kvm kreativa ytor.

Nyligen kunde Uminova Innovation avslöja att Umeå är en av tolv städer som gått till final för att utses till Europas huvudstad för innovation. Ett ytterligare ett tecken på att Umeå ligger långt fram vad gäller innovation ges nu med nyheten om att ett nytt centrum för innovation ska invigas i centrum.

Det är Balticgruppen som ligger bakom initiativet med att öppna en Great Space hub. Syftet är att binda ihop centrum med Universitetsstaden genom att erbjuda företagshubbar på båda platserna.

Stor potential

– Vi skapar förutsättningar för att Umeå ska växa genom att göra plats för fler Umeåföretag. Vi har sett Umeås potential när det gäller kunskapsintensiv innovation. Universitetet som kunskapsnav och den entreprenöriella andan i staden är starka drivkrafter. Great Space hubben i centrum blir en länk till Great Space hubben i Universitetsstaden så att samma kunskapsutveckling får utrymme även i Umeå centrum, säger David Carlsson, vice vd på Balticgruppen.

Konceptet Great Space hub innebär att entreprenörer och tillväxtbolag får tillgång till kontorsplatser i en gemensam öppen och kreativ yta kallas co-working, något som har blivit en uppskattad företeelse runt om i världen.

Ännu en hubb

Den nya företagshubben kommer att få ett attraktivt läge i samma kvarter som Utopia-gallerian med utsikt över Rådhustorget. Balticgruppen har sedan tidigare kommunicerat att man även avser att öppna en Great Space hub i Uminova Science park i Universitetsstaden. Den kommer att öppna i början på 2019. Medlemsföretagen kommer enkelt kunna röra sig mellan Universitetsstaden och centrum.

– Balticgruppens vision är att skapa det bästa möjliga Umeå. För att nå dit behöver vi som etablerad aktör ta vårt ansvar och bidra till att nystartade bolag och företag i tillväxtfas lyckas. Det är när hela stadens styrkor kommer till uttryck och när entreprenörer inom en rad olika branscher kan verka här som vi får en hållbar tillväxt, säger David Carlsson.

– Great Space hubben ger entreprenörer tillgång till flexibla kontorsplatser, nätverk av potentiella investerare och mentorer samt ett stimulerande program av föreläsningar, workshops och utbildningar. Great Space etablerade koncept har visat sig mycket framgångsrikt och nu får företagen i Umeå alltså samma möjlighet, säger Petter Ekman, vd för Great Space Sweden.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag