Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Nydalasjön i Umeå.

Öppet vatten stort i Umeå

Intresset för öppet vatten-simning har ökat kraftigt bland Umeå simsällskaps aktiva. Tio simmare deltar vid SM-veckan i Borås, och på Vansbrosimmet kommer klubben att ha 12–15 simmare i vattnet, varav två i elitklassen.

Under flera års tid har bara ett fåtal simmare från Umeå simsällskap, USS, gjort seriösa satsningar och deltagit i öppet vatten-tävlingar. Förra sommaren väcktes dock intresset för sporten bland några av klubbens unga simmare. Emelie Ohlin och Astrid Gustafsson, då 12 år, blev klubbens yngsta deltagare dittills som simmade det tre kilometer långa Vansbrosimmet.

Båda är nu seedade till de bättre startgrupperna, och Astrid är också kvalificerad till elitklassen för damer.

Ännu yngre deltagare

Astrid ser fram emot att få mäta sig med de allra bästa simmarna i landet även om hon har en bit kvar till toppen:

– Mest ser jag fram emot Vansbrosimmet eftersom det är som en folkfest. Men mitt första SM kommer säkert också att bli speciellt.

I år kommer Emelies och Astrids åldersrekord att slås, då 11-åriga USS-talangen Lilly Johnsson har anmält sig till Vansbrosimmet.

– Jag blev intresserad av öppet vatten-simning när jag började träna triathlon och blev även inspirerad av att Astrid och Emelie hade simmat Vansbro. Dessutom är det spännande att testa längre sträckor och skönt att simma utomhus, säger Lilly.

Nestor drivs av glädjen

Adrian Bengtson är klubbens nestor inom öppet vatten-simningen. Han är den andra av USS-simmarna som har en plats i elitklassen under Vansbrosimmet. Adrian hade i fjol en mycket fin säsong med många framskjutna placeringar i flera större tävlingar. Bland annat kom han på andra plats i Sveriges längsta öppet vatten-tävling – Vidösternsimmet. Den 21 kilometer långa sträckan, i hård blåst och regn, simmade han på strax under sju timmar.

– Det som driver mig är att det är så himla kul. Inför lopp i bassäng är det mest ångest och nervositet, om jag ska vara ärlig. Men ute i öppet vatten bara längtar jag till start.

Kurs för vuxna nybörjare

Adrian tycker att det som skiljer öppet vatten-simning mot att simma i bassäng är att det blir ett litet äventyr. Han säger att det är en fantastisk naturupplevelse där simmaren blir ett med naturen.

– Utmaningarna i form av mörka, okända vatten, kyla och strömmar. Närkontakten med andra simmare och inte minst navigeringen gör simningen roligare och mer varierad.

Under våren har Umeå simsällskap, för första gången, arrangerat en kurs i öppet vatten-simning för vuxna nybörjare. Intresset har varit stort för kursen, som genomförts under ledning av Adrian Bengtson och klubbens triathlontränare Barry Whyte.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag