Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar en scen under Littfest. Salen är fullsatt.

FOTO: HENKE OLOFSSON

Populära och mångsidiga dagar i Umeå

Även årets upplaga av Sveriges största litteraturfestival Littfest sålde slut långt före starten. Framgångarna för festivalen har lett till Bokveckan, som i år anordnades för andra gången.

Littfest, som startade 2007, äger alltid rum torsdag–lördag vecka 11. Vanligen kan arrangörerna räkna in 19 000 seminariebesök och över 150 inbjudna medverkande, där det återfinns såväl internationella storheter som lokala förmågor.

– Vi har inte räknat ihop det hela än, men jag tror att det till och med var 22 000 besök i år, säger Patrik Tornéus, koordinator för Littfest.

Festivalen bygger på väldigt mycket oavlönat arbete.

– Egentligen är arrangemanget nästan ogenomförbart, som en flygande humla. Så är det med de flesta kulturarrangemang.

Större trots planen

Littfest startade 2007 som en liten gräsrotsfestival och motrörelse mot bokbranschens kommersialisering. Den inriktningen gäller än i dag, och faktum är att planen i år var att anordna en mindre festival än de senaste årens arrangemang.

– Men med olika sidoprojekt blev den i stället större … Ibland missbedömer vi vissa författares attraktionskraft, säger Patrik Tornéus, som tillsammans med flera samarbetspartners redan har börjat ta sats för 2020.

Allt och alla tillåts

Bokveckan, som är ett initiativ av Umeå kommun, är sprunget ur Umeå Internationella Litteraturfestival Littfests framgångar. Vid fjolårets premiär erbjöds uppläsningar, samtal och workshops runt om i Umeå.

I år utvecklades konceptet, bland annat genom att barer, bussar, fik, stadsdelar, Rådhustorget och andra platser blev ”bokliga scener”. Inställningen är att allt och alla ska tillåtas ta plats.

– Vi hade totalt 21 arrangemang. Det är inte helt klart med omfattningen jämfört med fjolåret, men veckan har helt klart tagit ett steg till, säger Nils Andrén, koordinator för Bokveckan.

Fler målgrupper

Bokveckan vill öppna upp för fler målgrupper. Det kan vara de som tycker att litteraturfestivaler låter som något pretentiöst, eller rent utav upplever ordet ”litteratur” som avskräckande.

– Jag tycker att vi lyckats bra med det. Genom att finnas på väldigt olika ställen, når vi olika målgrupper. Att exempelvis en samisk författare framträder i en galleria händer inte varje dag.

När vi når nya grupper, blir böcker och litteratur lite bredare, säger Nils Andrén.

Barnens Littfest

Även Barnens Littfest söndagen den 17 mars var välbesökt. Väven tog emot 4 500 besökare under dagen, vilket kan jämföras med omkring 1 500 personer en vanlig söndag.

Fler än 2 500 barn deltog i alla programpunkter under dagen. Närmare 50 barn i timmen fotograferades på den populära green-screen-aktiviteten och över 200 barn deltog i en interaktiv teknikjakt och fick ett superhjältediplom.

Mer information:

Läs mer om Littfest och Bokveckan.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag