Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: Erik Säfvenberg, Dynamo Press

Så blir du en social företagare

Impact investing, socialt och ekologiskt företagande, vad är det och hur fungerar det? Shawn Westcott och Leila Swärd Ramberg, två av Sveriges främsta experter på området berättade och svarade på frågor under ett extrainsatt och mycket välbesökt Morgonpasset, mitt under SEE hållbarhetsveckan.

Det saknas inte resurser i världen, men de är ojämnt fördelade. Vi har många utmaningar att hantera både lokalt och globalt – klimatfrågan, hållbara transporter, vatten- och matförsörjning, hälsa, hygien och brist på jämställdhet är bara några exempel. Myndigheter försöker bemöta dem, men privatpersoner och företag tar också initiativ.

– Social företagande, ”business för good”, det har många namn, men det handlar om att använda sin kreativitet, hitta hållbara lösningar på mänskliga problem och bygga ett företag på det, säger Shawn Westcott.

Direkt mervärde med förtjänst

Traditionella vinstdrivande företag sätter avkastningen främst. I andra änden av skalan finns icke vinstdrivande företag som i första hand vill göra något bra med sin verksamhet. Sociala företag skapar ett direkt värde för människor i form av varor och tjänster som bidrar till hållbar utveckling, och de tjänar samtidigt pengar på sina idéer.

Westcott pratar om ”impact”, nyttoeffekten eller värdet som företaget skapar och ”blended value”, en kombination av mervärde för människor och miljö, och dessutom pengar i retur.

Minfarm, exempel från Umeå

Impact Invest Scandinavia, som Shawn Westcott var med och startade 2012, är ett nätverk som stöttar entreprenörer i Norden som satsar på socialt och ekologiskt företagande. Nätverket samarbetar med många företag, bland annat Minfarm.se från Umeå som har deltagit i Morgonpasset tidigare och som också är nominerat som årets unga företagare på Umeågalan.

– Minfarm.se gör det enklare för konsumenter i Västerbotten och Jämtland att handla livsmedel direkt från lokala bönder över nätet, ett sätt att gynna lokalproducerad mat och minska transporterna, berättar Westcott.

Samhällsinformation i mobilen

Westcott berättar om fler sociala företag i nätverket, bland annat Mobilearn, en tjänst som erbjuder samhällsinformation direkt i mobilen på olika språk, ett sätt att underlätta integration i samhället. Solelia Greentech är ett annat exempel som söker lösningar för att ladda elbilar på ett bättre sätt. På global nivå finns Solvatten, ett projekt som med stöd av Sida använder solenergi för att hetta upp vatten och göra det drickbart i områden där det är brist på dricksvatten.

Hur ordnar man startkapital?

Alla dessa idéer behöver pengar för att kunna starta och bli verklighet. Hur hittar man som entreprenör villiga investerare om man har en idé för ett socialt företag? Det är här Impact Invest Scandinavia kan hjälpa till att söka finansiering och ge stöd, menar föredragshållarna.

– I Sverige är det i dag brist på politisk vilja för att finansiera socialt företagande, men det börjar ändras och området vinner allt mer intresse, säger Leila Swärd Ramberg, som länge har jobbat med dessa frågor.

Lösningen för sociala företag är ofta en kombination av traditionell finansiering och andra former, med stöd från myndigheter, banker och finansinstitut, företag och även privatpersoner.

– Gränserna mellan dem håller på att suddas ut, exempel har visat att blandade finansieringsmodeller ofta fungerar bättre än traditionell finansiering, tillägger Shawn Westcott.

Hur kan jag bidra?

Shawn Westcott resonerade mot slutet om vad man själv kan göra för att stärka framväxten av entreprenörer och företag med nya lösningar på sociala och ekologiska utmaningar:

– Ta reda på vilka utmaningar som finns lokalt där du bor. Vilka möjligheter finns att göra något åt dem? Går dina idéer också att förverkliga på andra ställen, kanske i andra länder? Kan du starta ett eget företag för att driva idén, eller kan du på annat sätt bidra med engagemang, tjänster eller som investerare? Gå också med i vårt nätverk Impact Invest för att lära dig mer och samarbeta med andra.

Mer information:

Ladda ner presentationen från Morgonpasset (pdf)

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag