Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar regissören Amanda Kernell.

FOTO: SVENSKA FN-FÖRBUNDET

Sameblod-regissören Kernell prisad

Regissören Amanda Kernell, uppvuxen i Umeå, har tilldelats Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Hon får priset för sin film Sameblod.

Motiveringen lyder:

”Årets mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter är en regissör och manusförfattare som använder film som metod för att föra fram sitt budskap. Hon har aktualiserat en del av vår historia som handlar om hur Sveriges urbefolkning beskrivits och behandlats på ett ovärdigt och förminskande sätt. Hon påminner oss om den förmyndarroll som den svenska staten har haft under årens lopp med förnekande av grundläggande mänskliga rättigheter. Vi uppmärksammar pristagaren för att hon har bidragit till viktig debatt genom att göra den prisbelönta och politiskt viktiga filmen Sameblod. Vi gratulerar en värdig vinnare av FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter: Amanda Kernell.”

– Amanda Kernell gör ett fantastiskt arbete med att uppmärksamma samernas situation historiskt och i dag. Genom filmmediet når hon ut till en bred publik. Med vårt pris vill vi visa vår stora uppskattning över det arbete som Amanda bedriver och samtidigt ytterligare belysa frågan om samernas situation i Sverige, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Sameblod fick publikpriset och ytterligare tre guldbaggar vid 2018 års gala, och filmen var nominerad till fyra andra guldbaggar.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag