Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Snabbt jobbsprång för John i Umeå

John Gawriah från Syrien hade bara varit i Sverige i fyra månader när han fick chansen att göra praktik genom Jobbsprånget hos Umeå kommun. Det ledde till en projektanställning.

Jobbsprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och syftet med projektet är att snabba på introduktionen till arbetsmarknaden för asylsökande och nyanlända. Genom en fyra månader praktik får de nyanlända kontakter och värdefull arbetslivserfarenhet som sedan ska ge en skjuts in på arbetsmarknaden. Programmet är sprunget ur Tekniksprånget och det första pilotprojektet startade hösten 2015. Hittills har 25 praktikplatser förmedlats.

– Målet är att kunna erbjuda 4000 praktikplatser genom 300 företag inom några år. Pilotomgången visade väldigt bra resultat och fem av praktikanterna har fått anställning, säger Alexandra Ridderstad verksamhetsansvarigför både Tekniksprånget och Jobbsprånget.

Efter fyra månader i Sverige

En av dem som senare fick anställning var John Gawriah, 27 år, från Syrien som gjorde sin praktik på avdelningen Lantmäteri vid Umeå kommun.

– Jag fick höra om programmet genom Migrationsverket. Jag hade bara hunnit vara i Sverige i fyra månader innan jag lämnade mina föräldrar i Stockholm och började praktiken i Umeå, berättar John Gawriah.

Projektanställning

Kerstin Östberg är Johns handledare på kommunen och tycker att programmet har varit lyckat.

– Vi är jättenöjda. Allt gick väldigt smidigt och var proffsigt hanterat från Jobbsprånget. Vi har fått ny kompetens både i vårt arbete och som människor, berättar hon.

Det enda som Kerstin upplevde som negativt var att när praktiken var slut och de ville erbjuda John en projektanställning blev byråkratin svår.

– Det är en krånglig process kring anställning av en asylsökande. Det dröjde länge innan vi fick det samordningsnummer som behövs, berättar hon.

Många andra högutbildade

John upplever att han fått ett bra bemötande och goda förutsättningar av Migrationsverket som hjälpt till med bostad under både praktik och projektanställning. Han trivs med att gå till jobbet varje dag, men det är tydligt att han är en av få som fått möjligheten. Det finns många högutbildade personer som vill få ett normalt liv igen.

– Det har varit fantastiskt att få ett sånt varmt välkomnande från en arbetsgivare som jag har fått, säger han.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag