Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå är bäst på uthållig tillväxt

Umeå är den kommun i landet där företagen har den största långsiktiga tillväxten. Det visar Företagarnas mätning Årets Företagarkommun.

De senaste fem åren har företagen vuxit snabbast i Umeå kommun. Inte en enda gång under de fem senaste mätningarna har kommunen placerat sig lägre än plats 76 (2013 års undersökning) i Årets Företagarkommun.

– Precis som Företagarna konstaterar, så är den här uthålliga tillväxten av avgörande betydelse för ekonomisk stabilitet, sysselsättning och den kommunala välfärden, säger Roland Carlsson, näringslivschef, Umeå kommun.

Goda förebilder

Boxholm är vinnare av Årets Företagarkommun. Här har 62 procent av aktiebolagen i kommunen redovisat en ökad omsättning samtidigt som genomsnittsomsättningen har ökat med 15 procent jämfört med föregående år.

– Vi gratulerar både Boxholm och Umeå till att vara goda förebilder för företagande och hoppas att de erfarenheter som kan dras, om bland annat attityder till lokalt företagande, kan inspirera andra kommuner, säger Anders Hugosson, vd UC.

Företagens betydelse

Till skillnad från många andra mätningar om företagande så belyser Årets Företagarkommun inte vad politiken gör för företagen, utan istället vad företagen åstadkommer för kommunen och dess invånare i form av tillväxt.

– God och stabil tillväxt är viktigt för en kommuns ekonomi, sysselsättning och välfärd. En kommun som lyckas skapa ett bra lokalt företagarklimat där företag vill växa och investera får mycket tillbaka från sina företagare, säger Günther Mårder vd för Företagarna.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag